Marino Promes (rechts) op de bank bij Dieze West.
Marino Promes (rechts) op de bank bij Dieze West. Foto: Pedro Sluiter

Marino Promes wil entertainen met Dieze West

· leestijd 2 minuten Sport

AMATEURVOETBAL -  Zaterdag is hij in de derby tegen Zwolsche Boys nog ‘gewoon’ assistent. Maar Marino Promes (46) is komend seizoen hoofdtrainer van koploper Dieze West en daarmee de opvolger van Tom IJzerman. Ook hij hangt dezelfde aanvallende voetbalvisie aan. “In de tweede klasse zullen de ambities niet anders zijn.”

(door Erik Riemens)

Promes is met Haarlem, FC Zwolle, Willem II en De Graafschap in het bezit van een rijk profvoetbalverleden. Hij heeft een spraakmakende anekdote over Co Adriaanse, destijds zijn trainer in Tilburg. “Jongens, ik heb iemand moeten teleurstellen. Een trainer wilde in het kader van zijn UEFA A-Pro opleiding stagelopen bij mij. Ik heb nee gezegd, omdat ik vond dat hij eerst maar eens ervaring op moest doen als jeugdtrainer.”

Frank Rijkaard

Op dat moment vroeg Promes aan Adriaanse om wie het ging. ‘Frank Rijkaard’, was het antwoord. “Hè, hoe kon hij zo’n iemand, tegen wie ik vroeger enorm opkeek nou afwijzen? ‘Omdat het trainersvak een echt ervaringsvak is’, antwoordde Adriaanse. Dat heb ik altijd onthouden. Daarom begon ik ook als jeugdtrainer bij Be Quick’28 en later bij HTC. Om ervaring op te doen. En als mij het trainen bij de jeugd zou lukken, dan moest dat ook bij de senioren kunnen.”
Sinds 2021 is de Zwollenaar assistent bij Dieze West. “Tom vroeg mij al eerder. Op het moment dat ik er klaar voor was, zei ik ja. Na een aantal seizoenen was de chemie tussen hem en de spelersgroep wat weg. Tegelijkertijd wilde ik training geven. Misschien kon ik de jongens op een andere manier wel raken, zodat Tom zich meer kon focussen op het managen en de wedstrijd op zaterdag. Ging dat goed, dan kon ik het eventueel overnemen.”

En dat gaat komend seizoen dan ook gebeuren. Met Lodewijk de Vries (Loki) als assistent. De onlangs gestopte Zwolsche Boys aanvaller, speelde zes seizoenen bij Dieze West en was eerder assistent bij de Boys. Promes gaat ervan uit dat de kern van de spelersgroep blijft en dat er aanwas uit de eerste en tweede klasse komt. “We hebben echt kwalitatief goede spelers, ik denk wel een van de betere spelersgroepen in de regio. De jongens kennen elkaar allemaal. Uit de buurt, hebben dezelfde afkomst of voetbalden eerder met elkaar op het veld of in de zaal. Dat wil niet zeggen dat we per se het beste team hebben. Qua mentaliteit is het een ander verhaal. Aan ons de taak hoe je van een goede spelersgroep ook een goed team maakt.”

Product

Dat Dieze West een broertje dood heeft aan terughoudend en verdedigend voetbal, is algemeen bekend. “Tom is aanvaller geweest, Loki en ik ook. Toen Dieze West nog op zondag speelde, ging ik regelmatig kijken. De manier van voetbal sprak mij aan. Goede combinaties, acties, kansen creëren, het samenspel en mensen willen entertainen. Je moet toch een product verkopen. Dat is mij blij gebleven en zo wil ik als trainer ook werken. Ik speel liever op een aanvallende manier en dat we dan verliezen met 5-0, dan dat ik op 0-0 ga spelen. En ja ook in de tweede klasse. De ambities zullen niet anders zijn. Sterker nog, als we heel anders zouden gaan voetballen, dan denk ik dat we bepaalde jongens kwijt gaan raken.”