Bram van Polen en Ron Jans halen herinneringen op aan de bekerfinale tegen Ajax.
Bram van Polen en Ron Jans halen herinneringen op aan de bekerfinale tegen Ajax. Foto: Pedro Sluiter

PEC Zwolle in Historisch PersPECtief: 10 jaar na de bekerfinale

· leestijd 3 minuten Sport

PEC ZWOLLE - Droomfinale, beste dag uit m’n leven en mooier ga je het niet krijgen. Het zijn zo maar wat termen die zondag 20 april 2014 zijn gebruikt door menig Zwollenaar. Wie van tevoren voorspelde dat het grote Ajax zou worden vernederd met 5-1, werd voor gek verklaard. Toch liep het allemaal anders.

(door Ruben de Velde)

Zaterdag is het exact tien jaar geleden dat PEC kwam, zag en overwon in De Kuip. De bekerwinst wordt deze dagen volop herbeleefd. “Eigenlijk ben ik al best lang trainer en toch is het heel makkelijk om de vraag te beantwoorden: ‘Wat is het mooiste moment uit je carrière?’ Als geboren Zwollenaar, zoon van Dries, die jarenlang in het eerste elftal van Pee Ee Cee Zwolle heeft gespeeld, en zelf uit de eigen jeugd komend, is dat het winnen van de KNVB beker in 2014.”
Dat is de tekst van trainer Ron Jans op de speciale drinkbeker die de supportersvereniging PEC Zwolle eind vorige maand introduceerde. Supportershome-beheerder Edwin Broekhuis nam het initiatief en zorgde voor de feestelijke ingebruikname, waarbij naast Jans ook Bram van Polen aanwezig was. Stefan Aalberts maakte het ontwerp van de beker met daarop naast de tekst ook allerlei historische afbeeldingen als herinnering aan die onvergetelijke dag in 2014.

Helse klus

Het grote feest begon al op 26 maart van datzelfde jaar. In tegenstelling tot het jaar ervoor wist PEC Zwolle de halve finale wel te winnen en zo ten koste van NEC – de bekerfinalist van dit jaar – de finale te halen. Het is tevens het startsein voor heel veel mensen om alles in gang te zetten. Van het busvervoer en de speciale wedstrijdshirts tot de sfeeractie en de ticketverkoop. Een helse klus waar alle zeilen voor bijgezet moesten worden. In de vroege ochtend van eerste paasdag verzamelen zich de eerste supporters al bij De IJsselhallen. Het is de opstaplocatie voor de duizenden supporters die als een blauw-witte enclave zullen afreizen naar Rotterdam. Eenmaal aangekomen bij De Kuip gaat het feestgedruis ‘rustig’ door. Geweldige herinneringen tot gevolg, terwijl de wedstrijd nog moest beginnen.
“Dat niet alleen de supporters van tevoren geweldige herinneringen eraan over hielden”, beaamt speler Maikel van der Werff. “Als groep hadden we sowieso al een geweldig seizoen natuurlijk. Toen we in de halve finale NEC thuis hadden geloot, hadden we het gevoel dat dit echt dé kans was voor ons. Als je die wedstrijd dan ook nog eens de winnende mag maken, was dat voor mezelf natuurlijk geweldig. Het vertrouwen dat we die wedstrijd en de rest van het seizoen al hadden opgebouwd, namen we mee naar De Kuip.”

Terwijl de supporters bezig waren met de tocht, bereidde de selectie zich voor in een Rotterdams hotel. Hier vond de wedstrijdbespreking plaats en aten de spelers hun sportmaaltijd. Toen ook zij in de bus stapten, bleek er iets vervelends te zijn gebeurd. “Ron Jans had van alles uitgelegd, maar toen zagen we een foto op internet waarop de desbetreffende flip-over te zien was. Bleek iemand van het hotel een foto te hebben verspreid. Onze tactiek was dus al uitgelekt, voordat de wedstrijd überhaupt nog moest beginnen.”
PEC Zwolle besloot het plan niet te wijzigen en begon de wedstrijd zoals van tevoren bedacht. Een vroege achterstand en een staking vanwege vuurwerk, zorgden voor een heel ander begin. “Na die onderbreking scoorden we vrij snel de 1-1. Niet veel later kregen we een vrije trap op een mooie plek. Ik had al vaker vrij trappen gescoord en wilde deze dus ook graag nemen. Toen die bal vervolgens op de paal uiteenspatte baalde ik echt gigantisch, maar dat was natuurlijk van korte duur. Ryan Thomas tikte de rebound knap binnen en toen vroeg je je toch wel af wat er gebeurde”.

Zo zonde

Hier bleef het niet bij. In de rust stond een 4-1 tussenstand op het scorebord en ook daarna ging het feestje vrolijk verder. “Het klinkt natuurlijk gek als je tegen Ajax een finale speelt, maar het is achteraf gewoon zonde dat we niet met 8 of misschien wel 9-1 wonnen. In de tweede helft kregen we echt nog een paar gigantische kansen.”
De vraag of de centrale verdediger nog vaak wordt herinnerd aan de desbetreffende finale, wordt enthousiast beantwoord. “Jazeker! Het is natuurlijk ook niet zo maar iets wat we met z’n allen hebben gepresteerd, dat vergeten mensen niet snel. Ook voor mezelf zijn het natuurlijk herinneringen die je altijd bij zullen blijven. Die blauw-witte muur bij opkomst, de geweldige einduitslag en natuurlijk de fantastische huldiging de volgende dag. Het leek toen wel alsof we wereldkampioen waren geworden, zoveel mensen die er langs de gracht stonden. Het liet eens te meer zien hoe het voetbal leeft in Zwolle. PEC Zwolle is en blijft daarom voor mij een fantastische club met onwijs leuke supporters.”

Afbeelding
Doe mee met de najaarsactie van Groene Loper Zwolle: 'Planten van Waarde' Algemeen 18 uur geleden
Afbeelding
Ouderenzorg IJsselheem met aandacht: Roland over zijn keuze voor ouderengeneeskunde Partnerbijdrages 20 uur geleden
De rechtbank in Zwolle.
Boete voor verkeersongeval met drie slachtoffers in Kampen Algemeen 23 uur geleden