Anouar El Azzouzi: "Iedere wedstrijd is nu een finale."
Anouar El Azzouzi: "Iedere wedstrijd is nu een finale." Archieffoto: Hans Smit

PEC Zwolle zakt finaal door de hoeven in Utrecht

· leestijd 2 minuten Sport

PEC ZWOLLE ā€“ De thuiswedstrijd zaterdag tegen Excelsior heeft na het duel tegen FC Utrecht definitief het label van ā€˜do or dieā€™ gekregen. PEC Zwolle verloor woensdagavond met 5-1 en zakte compleet door de hoeven Ć©n naar de veertiende plek op de ranglijst. ā€œWaarom het na de 2-1 uiteindelijk toch 5-1 werd? Goede vraag, ik denk misschien wel omdat er door alle wissels toch teveel veranderde in het veldā€, aldus Anour El Azzouzi. ā€œDaardoor hadden we ook niet het idee wat we op dat moment moesten doen.ā€

(door Erik Riemens)

De Zwolse middenvelder stond er na afloop zoals heel PEC gelaten bij. Niet alleen zoekend naar de juiste woorden, maar Ć¼berhaupt naar woorden voor de forse afstraffing. ā€œWe moeten zaterdag zorgen dat we als team die drie punten halen.ā€ Heel veel meer kwam er niet uit.

Even geleden

Dat is voor PEC overigens al wel even geleden. Op 4 februari werd Sparta verslagen, daarna werd er zes keer verloren en twee keer gelijkgespeeld. Plek zestien komt zo ongewild en ook onverwachts in zicht. Het verschil met RKC dat vijftiende staat is vijf punten, zaterdagopponent Excelsior staat daar weer een puntje achter.

PEC Zwolle speelde woensdag met Namli in een wat vrijere rol. Thy kwam meer van links en Reijnders verhuisde naar de rechterkant. Bedoeld om de ruimte te bespelen die zich zou aandienen door het wat statische centrale verdedigingsduo van Utrecht, bestaand uit Mike van der Hoorn en Nick Viergever, die een broertje dood hebben aan inschuiven en vooruit voetballen.
Het had maar weinig effect, want PEC Zwolle speelde voor rust niets klaar. Eenmaal loste Reijnders een schot, maar dat werd gered door doelman Vaslis Barkas. Bovendien stond de Zwolse aanvaller buitenspel.

Zeg het maar

En FC Utrecht? Dat deed ook niet bepaald aan voetbalvermaak, al was de inzet van heel dichtbij door Victor Jensen op de paal, kolderiek en knullig tegelijkertijd. Meer dan een 0-0 ruststand verdienden beide ploegen ook niet. ā€œIk denk dat we een stabiele eerste helft hebben gedraaid en dat we na rust de wedstrijd in vijf minuten weggeven. Hoe dat kwam? Een ander Utrecht, concentratieverlies of een andere reden? Zeg het maar, ik weet het nietā€, zocht El Azzouzi naar een verklaring. 

Eerst was het Sam Lammers die tijdens een potje flipperkastvoetbal op de juiste knop drukte en de 1-0 binnenwerkte. De tweede Utrecht treffer volgde binnen vijf minuten. Jens Toornstra legde van ruim twintig meter aan en PEC-keeper Jasper Schendelaar stond net wat te ver voor zijn goal, om redding te brengen. En zo keek PEC na 50 minuten ineens tegen een 2-0 achterstand aan. 

Storm tot bedaren

In de rust had Silvester van der Water de uitgevallen Bram van Polen vervangen. Het leidde meteen tot een andere spelopvatting met meer druk naar voren. Op het moment dat de Utrechtse storm tot bedaren kwam, sloeg PEC Zwolle toe. Lennart Thy stiftte de bal in een Ć©Ć©n-op-Ć©Ć©n situatie fraai langs en over Barkas: 2-1 na exact een uur spelen.

Met drie verdedigers achterop ā€“ El Azzouzi, Sam Kersten en Anselmo Garcia Mac Nulty ā€“ en met Damian van der Haar en Tolis Vellios erbij voor Thomas Lam en Namli probeerde PEC Zwolle het wel, maar was het meer slordig dan gevaarlijk. Ook Anthony Fontana en Mohamed Oukhattou maakten nog hun opwachting, maar voegden uiteindelijk niets toe aan het povere PEC spel.

Verdere oorwassing

En net als in het begin van de tweede helft, beslechtte FC Utrecht het Zwolse lot definitief in een fractie van tijd. In dit geval tussen de 77ste en 80ste minuut. Beide keren scoorde invaller Isac Lidberg in alle vrijheid. Na de 4-1 moest PEC waken voor een verdere oorwassing, die kwam er wel door een andere invaller Adrian Blake: 5-1. En het had nog erger kunnen zijn.

El Azzouzi zat toen al aan de kant. Hij verhuisde in de tweede helft van de zespositie naar rechtsback en werd vervolgens voortijdig gewisseld. ā€œDat was uit voorzorg voor zaterdag.ā€ Dat gold ook voor Namli, die speelde volgens afspraak maar een uur. Beiden zijn zaterdag wel van de partij, net als Van Polen.
ā€œWe moeten positief naar voren moet kijken. Dus ook richting zaterdag, maar duidelijk is nu wel dat iedere wedstrijd een finale is ā€œ, voegde El Azzouzi daar nog aan toe.