Eliano Reijnders lijkt een vrije doortocht te hebben, maar Devyne Rensch is hem te snel af.
Eliano Reijnders lijkt een vrije doortocht te hebben, maar Devyne Rensch is hem te snel af. Foto: Hans Smit

PEC Zwolle kan moed putten uit duel tegen Ajax

· leestijd 2 minuten Sport

PEC ZWOLLE - Met nog zeven wedstijden voor de boeg, waaronder woensdag in en tegen Utrecht, gaat PEC Zwolle toch met wat bibbers de beslissende fase in van de eredivisie. Met 28 punten is PEC nog allesbehalve veilig. De balans die zondagmiddag na het verloren thuisduel tegen Ajax werd opgemaakt (1-3), was er eentje van redelijk goed gespeeld, kansen bij elkaar gevoetbald, maar wel verloren van een effectief Ajax. Toch moet de tweede helft PEC moed en vertrouwen geven voor het competitierestant. Dat vond ook Eliano Reijnders. ā€œIk denk dat we ons te kort hebben gedaan.ā€

(door Erik Riemens)

Het leek in het eerste half uur zoals het eigenlijk zo vaak ging in de historie van PEC Zwolle en Ajax. PEC dat met de beste bedoelingen van start ging, Ajax dat de tegenstander in slaap leek te sukkelen en genadeloos toesloeg. En zo stond het zondag na 25 minuten 0-2 voor Ajax, leek alles beslist, maar beet PEC Zwolle daarna beter van zich af. Het was alleen bijten met stompe tandjes, want PEC kon Ajax eigenlijk geen pijn doen.

Van de lijn

Toen de tien minuten net gepasseerd was, scoorde Ajax de 0-1. Benjamin Tahirovic stak Kristian Hlynsson weg in de diepte, die vervolgens PEC Zwolle keeper Jasper Schendelaar passeerde. Amper bijgekomen van de achterstand, diende de 0-2 zich al aan. Eerst haalde Thomas Lam nog een bal van de lijn, maar even later scoorde Chuba Akpom, via een glijdende Sam Kersten, alsnog. 

Het was echt niet zo dat PEC andermaal door de ondergrens zakte zoals trainer Johnny Jansen het duel tegen Fortuna Sittard typeerde, maar toch. Het was af en toe gezapig, gelaten en gematigd. Alleen Reijnders werd gevaarlijk en kon alleen op Diant Ramaj afgaan, maar hij werd simpel van de bal afgelopen. Pas in de slotfase van de eerste helft ontbrandde de Zwolse dadendrang. ā€œJe zag na de 0-2 dat Ajax inzakte en we wisten dat we kansen zouden krijgen en toen kwamen we ook wat aan het voetballenā€, aldus Reijnders.
Davy van den Berg, Younes Namli en Lam ā€“ twee keer zelfs ā€“ schoten, maar een Amsterdams been of het ontberen van het juiste richtingsgevoel, zorgden niet voor een tegentreffer. Die had Bram van Polen wel moeten maken, maar de aanvoerder wist zich vlak voor rust geen raad met de enorme vrijheid die hij genoot zo vlak voor de Ajax goal.

Linksbuitenpositie

In de tweede helft, met de zon erbij, gebeurde er niet zoveel. Ody Velanas had tot twee keer toe een goede schietkans, maar beide keren liet hij het na om te scoren. Dat deed uiteindelijk invaller Filip Krastev wel, hij was een van de drie wissels halverwege de tweede helft. Ook Reijnders, Anouar El Azzoui en Velanas verdwenen van het strijdtoneel. Tolis Vellios en Silvester van der Water kwamen ook nog in het veld.
Reijnders werd dus weer vroegtijdig naar de kant gehaald. ā€œNatuurlijk wil je de 90 minuten volmaken, het is aan mij om te zorgen dat ik het beter doe, een goal of assist kan maken en belangrijk kan zijn voor het team. Ik focus mij echt op die linksbuitenpositie, ik denk niet van ik kan overal spelen, dus bestaat de kans dat ik eerder gewisseld word.ā€

Hett moet gezegd. Met Krastev kwam er meer voetbal vanuit de as op het middenveld. Na de 1-2 leek PEC zelfs de gelijkmaker te maken, ook al omdat Ajax alleen maar achteruitliep en via Akpom verzuimde te scoren. Van der Water strafte een rebound van Ajax doelman Diant Ramaj af na een schot van Lennart Thy, maar de Zwolse buitenspeler deed dat in buitenspelpositie.
Niettemin bleef PEC geloven in een herhaling van de uitwedstrijd toen het ook een 0-2 achterstand goed maakte, maar wat Akpom eerder naliet, deed hij nu wel. Hij zorgde voor de beslissing: 1-3. De goal van Van Polen in blessuretijd was weliswaar uiterst fraai, maar werd ook nu weer geannuleerd door de VAR, andermaal vanwege buitenspel.

Wel speciaal

En zo zat er voor PEC Zwolle geen herhaling in van de paassuccestory van exact tien jaar geleden, toen het Ajax op Eerste Paasdag met 5-1 verpulverde in de bekerfinale. Die finale staat nu gepland voor zondag 21 april, voor de tijd treft PEC dus Utrecht, zaterdag Excelsior en op 14 april bekerfinalist NEC. ā€œEerst Utrecht en ons dan richten op de wedstrijd ernaā€, vatte Reijnders de komende weken samen. ā€œUit Utrecht is toch wel speciaal. Ik heb er een goede tijd gehad en elke wedstrijd in de Keuken Kampioen Divisie gespeeld. Ik wil elke wedstrijd winnen, maar woensdag misschien nog wel iets meer.ā€