Sam Kersten hier in actie tegen Almere City. "We kunnen niemand wat kwalijk nemen." Archieffoto: Hans Smit

Ploeterend PEC Zwolle krijgt het niet voor elkaar

· leestijd 2 minuten Sport

PEC ZWOLLE - Met een rits aan geblesseerde spelers plus keeper Jasper Schendelaar die zich op de wedstrijddag ziek meldde en in Mike Hauptmeijer zijn vervanger kende, verloor PEC Zwolle zondagmiddag met 2-0 in en van Heerenveen. Een nederlaag die te verwachten, maar niet te billijken viel, aldus Sam Kersten: “Er ontbrak toch een soort drive.”

(door Erik Riemens)

Van de laatste vijf onderlinge duels ging PEC Zwolle maar een keertje onderuit. Halverwege januari speelden beide clubs ook al tegen elkaar. Toen werd het 2-2 in een wedstrijd waarin Heerenveen veel kansen kreeg, Heerenveen doelman Andries Noppert een kolderieke ketser maakte en PEC op de valreep de zege verspeelde.

In zijn mars

De wereld stond zondagmiddag compleet op zijn kop aan Zwolse zijde. Op het opstellingsformulier ontbraken bij PEC Zwolle de bekende namen van Zico Buurmeester, Ferdy Druijf, Nick Fichtinger en Ryan Thomas. Het afwezige trio Davy van den Berg (geschorst), Younes Namli (geblesseerd) en dus de zieke Schendelaar, maakte er op een voorhand een soort van onmogelijke opgave van. Trainer Johnny Jansen had zoals verwacht Filip Krastev en Silvester van der Water aangewezen als vervangers. Krastev omdat hij voetballend het nodige in zijn mars had, zei Jansen vrijdag tijdens het perspraatje. Van der Water, omdat PEC nu eenmaal magertjes in de buitenspelers zit en niet veel smaken heeft, al is hij nog niet helemaal wedstrijdfit.

Knullig

“Ik denk dat er in de eerste helft niet zoveel aan de hand was. We gaven niet veel weg, maar we creëerden ook niets. Tot de middenlijn ging het nog wel, maar ons aanvalsspel was gewoon niet goed genoeg vandaag. Er ontbrak toch een soort drive. Je denkt met 0-0 de rust in te gaan en dan krijg je door dat penaltymoment knullig de 1-0 tegen. Dan wordt het helemaal lastig”, concludeerde Kersten, die daarmee wel het verhaal vertelde van de hele eerste helft.

PEC wist alleen via Van der Water een schotje te lossen. Krastev deed voetballend wel aardige dingen, maar voor de rest kwam er niet zoveel uit. Spits Lennart Thy werd niet bereikt, er was weinig creativiteit door de absentie van Namli en van een speler als Ody Velanasas wordt op die positie eigenlijk al weken veel meer verwacht, maar ook nu liet de aanvallende middenvelder zich amper zien.
Heel lang leek het bij 0-0 te blijven, totdat Krastev onnodig een overtreding maakte binnen de zestienmeter. Het koste PEC een strafschop en de achterstand, want Anas Tahiri benutte de penalty.

Valletje

Ongetwijfeld met de overtuiging dat er toch wat te halen viel, begon PEC aan de tweede helft. Want er lagen achter de laatste linie van Heerenveen wel degelijk mogelijkheden. De thuisploeg etaleerde namelijk ook niet de allergrootste vorm. “Na rust wilden we de bal wat meer veroveren op het middenveld, ze in een valletje lokken, om vandaaruit te counteren en zo gevaarlijk te worden. Dat is ons in de tweede helft ook niet gelukt. We kunnen niemand wat kwalijk nemen, ook niet de jongens die invielen en hun debuut hebben gemaakt. Alleen je mist toch wel bepaalde vastigheden.”

Thomas Lam kreeg vlot na de hervatting een grote kans op de gelijkmaker. Hij kon een voorzet van Eliano Reijnders niet transformeren tot een doelpunt. Daarna kwam PEC aanvallend niet meer in het stuk voor en was het wachten op de tweede Friese treffer. Die diende zich halverwege de tweede helft aan. Pelle van Amersfoort liftte de bal na een klutssituatie leep over Hauptmeijer heen en zo stond het 2-0.

Jansen probeerde het nog met een aantal wissels, er zaten ‘maar’ zes veldspelers op de bank. De vergeten Anthony Fontana kreeg zowaar speelminuten en Mohammed Oukhattou en Teun Gijsselhart maakten zelfs hun officiële debuut. Een andere invaller Tolis Vellios had nog een grote kans op de aansluitingstreffer, maar zover kwam het niet. Ook Fontana had nog een behoorlijke schietkans, die via Lam en de lat uiteindelijk geen Zwolse eretreffer opleverde.

Gewoon kunnen

Zo bleef het 2-0, zakte PEC naar de dertiende plaats, maar houdt het de gevarenzonezorgen voorlopig buiten de deur. “Volgende week tegen Volendam is een goed resultaat heel belangrijk. Dan moeten we de punten pakken en dat moet ook gewoon kunnen, want dat hebben we dit seizoen al eerder laten zien”, besloot Kersten vol vertrouwen.