Silvester van der Water zoekt zijn directe tegenstander Brian Plat maar weer op. Foto: Hans Smit

Kansrijk PEC Zwolle komt niet voorbij Volendam

· leestijd 3 minuten Sport

PEC ZWOLLE – Na drie nederlagen op een rij, beet PEC Zwolle zondagmiddag de tanden stuk op staartploeg FC Volendam. In Zwolle werd het 1-1. Het gelijkspel zorgde voor collectief chagrijn bij PEC Zwolle, mede door toedoen van de arbitrage die drie doelpunten van PEC afkeurde. “Als je ziet hoeveel kansen we hebben gehad en hoe dominant we waren, dan is dit heel teleurstellend”, aldus Silvester van der Water.

(door Erik Riemens)

PEC Zwolle trainer Johnny Jansen had ervoor gekozen om Eliano Reijnders op de bank te houden. Ody Velanas speelde weer aan de linkerkant. Dat betekende dat Filip Krastev mocht blijven staan. De Bulgaar bestierde samen met de van een schorsing teruggekeerde Davy van den Berg en Anour El Azzouzi het middenveld.

Tactisch plan

Rust houden, geduld betrachten en veel van kant naar kant spelen. Dat was het Zwolse credo om Volendam te verslaan. “Je weet dat ze achteruit gaan lopen en op de counter loeren. We hebben het tactisch plan bij vlagen goed uitgevoerd, alleen moeten we de kansen afmaken”, aldus Van der Water, die het bal van de mogelijkheden al vlot opende.
Bram van Polen legde na ruim een minuut terug, de vleugelaanvaller schoot in, maar Van der Waters inzet schampte de paal. “Ik raakte de bal wat met de buitenkant en niet helemaal goed. Wat ik zei, aan de kansen lag het niet. Ook was het voetbal best wel oké.”

Het woord oké, is ook van toepassing op Van der Water (27) zelf. In de winterstop gehuurd van Cambuur, heeft hij zijn draai links en rechts inmiddels gevonden bij PEC. “Het gaat eigenlijk boven verwachting. Ik ben fit, voel mij goed en speel op het hoogste podium. Bij Cambuur moest ik vanwege mijn situatie (Van der Water werd eind oktober uit de eerste selectie gezet, ER) meespelen met de O21. Het leeftijdsverschil was best wel groot, hier is het niveau zoveel hoger en de beleving van supporters is toch anders dan in de Keukenkampioen Divisie.”

Vlammen en knallen

“Ik kwam van ver en aan het begin was het écht even aanpoten. Ik moest eerst fit worden, dat ben ik en dat moet ook zo blijven. Nu wil ik gewoon vlammen en knallen. Het is aan mij om de oude Silvester van der Water weer te laten zien. Ik ben in ieder geval superblij hier te zijn. Ik geniet van elke minuut die ik speel.”

Dan nog even terug naar de wedstrijd. PEC bleef maar kansjes krijgen. Lennart Thy had via de kluts een hele goede mogelijkheid, maar al liggend gleed hij de bal over het Volendamse doel, ook schoten van Velanas en van Van Polen waren niet doeltreffend.

Afdaalangst

En Volendam? Het deed mee, maar in alles was merkbaar dat de ploeg voetbalt met afdaalangst. Eén kans kreeg het, toen Vivaldo ineens voor PEC Zwolle keeper Jasper Schendelaar opdook, maar de bal miste.
Verderop in de eerste helft kreeg Thy nog een kopmogelijkheid, de spits scoorde daarna zelf, maar deed dat in buitenspelsituatie. Tussendoor leek Davy van de Berg te tekenen voor de Zwolse voorsprong, maar zijn schot ging een fractie naast. Zo was het tot Zwols ongenoegen met rust nog 0-0.

De voorsprong kwam er toch. In de 55e minuut werd El Azzouzi op randje zestien meter neergehaald, Van den Berg zette zich achter de bal en schoot perfect raak in de bovenhoek: 1-0. Hierna wisselde PEC en bracht het met Tolis Velios en Kaj de Rooy nieuwe aanvallende impulsen in de ploeg, omdat Volendam met weinig druk vooruit voetbalde, konden Arsenio Garcia Mac Nulty en ook de toch wat moegestreden Van der Water naar de kant. Een lichte verbazing klonk toch wel door in zijn stem. “Ik weet niet waarom ik gewisseld werd. Ik denk dat het iets tactisch was, ik ben benieuwd, want ik heb er nog niet met de trainer over gesproken.”

Schoot geworpen

Velios leek na iets meer dan een uur de maker te zijn van de 2-0, maar arbiter Pol van Boekel constateerde voorafgaand een Zwolse overtreding. Thy noteerde zijn derde grote kans, maar ook die ging er niet in. En wat Zwolle naliet, deed Volendam wel. Na twee corners van Volendam, zag Schendelaar er twee keer niet goed uit en daar profiteerde Damon Mirani eenvoudig van: 1-1. Een in de schoot geworpen doelpunt, waar PEC mee te dealen had in de zoektocht naar een nieuwe voorsprong.

Krastev tekende nog voor een schotkans en werd daarna gewisseld voor Reijnders. Dat gebeurde met het nodige gemor en gefluit. Ook Velios (omhaal), El Azzouzi en Velanas (schoten) vuurden hun pogingen nog af op het Volendamse doel, maar het leidde tot niets. Dat gold ook voor het derde afgekeurde doelpunt van PEC, want de treffer van Velios werd zeer discutabel afgekeurd vanwege buitenspel. Zo bleef het 1-1, wat PEC Zwolle weliswaar op 28 punten brengt, maar aanvoelde als een nederlaag. Het enige voordeel van deze remise: PEC staat nog steeds op een veilige dertiende plek.