Sam Kersten duelleert met oud-PEC speler Mike van Duinen.
Sam Kersten duelleert met oud-PEC speler Mike van Duinen. Foto: Hans Smit

PEC Zwolle haalt gram én belangrijker nog: drie punten

· leestijd 2 minuten Sport

PEC ZWOLLE - Vergeten is die belabberde tweede helft tegen FC Utrecht woensdag, de matige beginfase tegen Ajax en de acht wedstrijden zonder zege. PEC Zwolle won zaterdagavond volkomen verdiend van Excelsior met 2-1 en speelde meer dan goed, al was het in de eindfase nog even bibberen en beven. “Alles wat er de afgelopen weken niet uitkwam, kwam er vandaag - zeker in de eerste helft - wel uit”, vond Sam Kersten.

(door Erik Riemens)

Dat iedereen bij PEC tot in de vezels doordrongen was van het belang van deze wedstrijd, was op voorhand klip en klaar. Alleen die daadkracht moest ook getoond worden op het veld. En het moet gezegd, vanaf het eerste moment was PEC Zwolle fel, geconcentreerd en bij de les. “We walsten er een beetje overheen in de eerste helft, alleen vergeten we onszelf te belonen met doelpunten”, deed Kersten daar nog een schepje bovenop.

Niet geschikt

“Dat we zo begonnen had ook te maken met dat iedereen het belang van deze wedstrijd echt wel inzag. Want als je zou winnen zou je hele, hele goede zaken doen. We voelden die druk zeker wel. Als je die nodig hebt om te presteren, dan weet ik niet of profvoetbal wel geschikt voor je is. Iedereen had dus echt wel door dat het tegen Excelsior moest gebeuren.”

“Analyseren doen we na altijd na een wedstrijd, na Utrecht zaten we ook samen en hebben we het gehad of we misschien anders moesten gaan spelen, maar vandaag wilden we hetzelfde doen als anders. Als groep zijn we toen ook eerlijk en duidelijk naar elkaar geweest en hebben we het gehad over je taak uitvoeren, meelopen met je man en je duels winnen. Dat zijn zaken die zeker in deze fase gewoon moeten. Helemaal als je tegen een directe concurrent speelt en moet winnen. Ik denk dat dat vandaag gelukt is.”

Vakkundig

Ody Velanas schoot binnen de minuut al op de Excelsior goal en even later had Bram van Polen ook moeten scoren, maar hij was te onbehouwen voor de goal. De beste kans was klip en klaar voor de Rotterdammers toen Lazaros Lamprou vrij kon inschieten, maar dat gelukkig voor PEC naliet. Hierna had PEC Zwolle overall de overhand en belangrijker nog: het scoorde wel. Filip Krastev, die steeds beter rendeert in het elftal, stuurde Velanas weg, zijn voorzet werd vakkundig binnengewerkt door Lennart Thy, maar vanwege buitenspel werd het doelpunt geannuleerd.

Hierna had PEC alsnog de voorsprong kunnen aantikken. Na een geweldige actie van Eliano Reijnders, die de zestienmeter in soleerde, alleen veel te slapjes inschoot. Uiteindelijk kwam de Zwolse voorsprong, de eerste in vier duels, er alsnog. Velanas dribbelde na een corner het strafschopgebied in en via Thomas Lam kwam de bal in de kluts bij Anselmo Garcia Mac Nulty, die met zijn eerste seizoenstreffer in de achttiende minuut de 1-0 maakte.

Twee gedachten

Een enorme ontlading was het gevolg en wat PEC te prijzen viel, was dat het daarna doorging en niet inzakte of op twee gedachten hinkte van doordrukken of terugtrekken. Bijna had dat vlak voor rust nog succes, maar Excelsior keeper Stijn van Gassel redde met zijn voet op een poging van Thy.

In de tweede helft liet Excelsior zich wat meer zien door een-op-een te gaan spelen, zonder nou echt gevaar te stichten. Dat was ook een verdienste van PEC, dat duidelijk een les geleerd had van de afgelopen wedstrijden. Halverwege de tweede helft kwam de beloning. Velanas speelde zichzelf vrij en schoot hard en zuiver in: 2-0.

Geen spandoeken

Wat daarna volgde, was lange tijd niet hoor- en zichtbaar geweest in het PEC-stadion. Geen spandoeken tegen directie of trainer, maar wel ondersteunend en opzwepend gezang, een gemoedelijke sfeer en op weg naar de eerste winst in negen duels.

Alleen was het toch nog even zweten en zuchten toen Lance Duijvenstijn vlak voor tijd tegenscoorde, nadat PEC keeper Jasper Schendelaar langs een voorzet dook. Iets dat hem net te vaak overkomt de laatste tijd.

Veilig voetballen

PEC doorstond het restant van de wedstrijd en heeft nu 31 punten, dat zijn er negen meer dan Excelsior dat zestiende staat. Veilig of niet, Kersten bleef er nuchter onder. “Zo snel mogelijk op 34 punten komen, veilig voetballen en ook niet verder denken dan dat.”