Afbeelding
Foto: Aangeleverd

Je groene dak met subsidie

· leestijd 1 minuut Partnerbijdrages

Je weet dat een groen dak regenwater vast houdt en hierdoor minder schoon regenwater rechtstreeks het riool in laat gaan. Ook dat een groen dak de biodiversiteit in jouw omgeving verbetert, het je huis in de winter warmer houdt en in de zomer koeler. Al deze voordelen zorgen ervoor dat je in veel gemeenten subsidie kan krijgen als je een groen dak aanlegt.

Voorwaarden voor een groen dak subsidie

Je dak moet wel aan een paar voorwaarden voldoen. Ten eerste moet je dak groter zijn dan 6 m2 en ten tweede moet je nieuwe groene dak minimaal 10 jaar lang zo blijven. Ten derde mag het dak alleen toegankelijk zijn voor onderhoud en dus niet als dakterras dienen. 

Let op als je dak onder een monumentaal pand valt, in dat geval heb je een omgevingsvergunning nodig.

De hoogte van groen dak subsidie

De subsidieregeling verschilt per gemeente en helaas doen niet alle gemeenten mee. Kijk op de site van de gemeente waar je woont, vaak onder het kopje subsidie groene daken. De gemeente of het Waterschap biedt subsidie aan omdat je met een groen dak meehelpt aan slim watermanagement in jouw omgeving. De groen dak subsidie kan tot een bedrag van €40 per m2 gaan, maar dat is erg afhankelijk van de gemeente. Check snel wat de voorwaarden voor groen dak subsidie zijn in jouw woonplaats.

Ga naar Waterschap Drents Overijsselse Delta en vraag ook groen dak subsidie aan. Praat met je buren en misschien kunnen jullie samen iets doen om regenwater op te vangen. Alle kleine beetjes helpen en het Waterschap helpt jou!

Maak een verschil met je eigen groene dak

Hevige stortbuien, extreme droogte en hoge temperaturen komen door de klimaatverandering steeds vaker voor. Ook in ons land en ook in jouw stad of dorp. Als je niets doet, blijf je in die klimaatverandering die steeds sneller zal gaan. Hittestress zal toenemen en riolen krijgen steeds moeizamer het water weg. Een groen dak is een duurzame oplossing die ervoor zorgt dat niet al het regenwater direct het riool in stroomt, maar vanaf het groene dak weer verdampt in de atmosfeer.

Durf de stap naar een groen dak te nemen en maak een verschil in de stadse betonnen wereld. Laat een daktuin aanleggen en maak gebruik van het speciale dakmengsel van BUMA Handel.