Afbeelding

Verdachte: 'Slachtoffer per ongeluk in hoofd geschoten'

· leestijd 1 minuut Algemeen

(door Juridisch Persbureau Zwolle)

ZWOLLE – Een vermiste Zwollenaar werd in een huis in Zwolle-Zuid in februari per ongeluk in zijn hoofd geschoten. Dat verklaarde de 40-jarige Mark de G. die verdacht wordt van het doden van de man.

De 38-jarige was door De G. als laatste gezien. De familie van de vermiste geloofde al snel zijn verhaal niet, bleek donderdag op de pro-formazitting in de rechtbank in Zwolle. Volgens de verdachte zette hij het slachtoffer thuis af. Maar uit camerabeelden bleek al dat dit verhaal niet klopte. De familie stapte na een dagenlange zoektocht naar de politie. Die besloot de telefoon van De G. te tappen. De verdachte vertelde zijn ex-vriendin in een telefoongesprek dat het latere slachtoffer Deniz bij hem thuis een pistool vond. Deniz richtte het wapen op zichzelf en De G. poogde het af te pakken. Toen ging het af, is zijn verhaal. Daarna zou hij gepoogd hebben de dood 'te verdoezelen', zo verklaarde hij later tegen de politie. Die avond werd De G. meteen aangehouden. Pas de volgende dag werd het stoffelijk overschot van de vermiste 38-jarige teruggevonden. Het lichaam lag in delen gezaagd, in plastic verpakt, in de kruipruimte van het huis. Ook zou hij delen van het lijk in brand gestoken hebben, vermoedt het Openbaar Ministerie.

De officier van justitie had aanleiding te denken dat er sprake is van doodslag. De G. zit vast en blijft voorlopig achter de tralies. Hij was niet aanwezig in een volle rechtszaal. Hij is overigens geen onbekende van de politie. Hij is veroordeeld voor rijden onder invloed en stond terecht voor het rijden terwijl zijn rijbewijs was ingetrokken. Ook zou hij ruim 1.000 hennepplanten in een bedrijfspand aan de Marsweg in Zwolle hebben gehad, bleek uit eerdere tenlasteleggingen. Het pistool dat is gevonden in de woning wordt nog onderzocht. Ook worden nog getuigen gehoord. De zaak is donderdag aangehouden tot 17 juli. Dan vindt een nieuwe pro-formazitting plaats. De rechters hopen dat De G. bij een volgende zitting wel verschijnt.