Afbeelding

'Metaal in hoofd verminkt slachtoffer Zwolle'

· leestijd 1 minuut Algemeen

(door Juridisch Persbureau Zwolle)

ZWOLLE - In het hoofd van het gruwelijk verminkte lichaam dat in februari in een kruipruimte in Zwolle-Zuid is gevonden, zat metaal. Vermoedelijk zat er een stuk plaatstaal tussen het hoofd en het pistool terwijl hij is neergeschoten.

Dat zei de officier van justitie dinsdag in een regiezitting in de rechtbank in Zwolle. Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) onderzoekt waar dit metaal vandaan kwam. De 40-jarige Mark de G. uit Zwolle wordt ervan verdacht een vriend te hebben neergeschoten. Het lichaam werd daarna in stukken gehakt en later in de kruipruimte onder het huis van De G. teruggevonden. De officier van justitie bevestigde ook de aanhouding van een tweede verdachte vorige maand. Die persoon, Luca I. uit de gemeente Kampen, moet nog nader gehoord worden. Zijn mogelijke rol in deze zaak is dinsdag niet toegelicht.

Op de regiezitting dinsdag kwam veel publiek af. De G., in spijkerbroek en zwarte trui, hoorde schijnbaar gelaten de officier en zijn raadsman aan. Volgens advocaat Anno Huisman is er sprake van zelfmoord of een ongeluk. Het latere slachtoffer Deniz vertoonde die dag bizar en paranoïde gedrag. In de woonkamer van De G. vond hij een pistool. “Deniz had thuis medicatie en coke gebruikt. Hij richtte het pistool op zichzelf en op mijn cliënt.'' Toen De G. het pistool af wilde pakken, zou het slachtoffer zichzelf door zijn hoofd hebben geschoten. Volgens Huisman stond zijn cliënt onder grote druk van het latere slachtoffer. De G. werkte onder zijn druk in de hennepteelt. In 2011 en 2012 zou hij dat zelf aan de politie gemeld hebben. Hij wilde uit de hennepteelt maar kon dat niet, vanwege die druk. Ook voegde de raadsman toe dat de familie van Deniz mogelijk getuigen intimideert. Hij wil hierover meer informatie van de politie.

De zaak is nog lang niet afgerond. Eind deze maand is het toxicologisch onderzoek afgerond. De resultaten daarvan wijzen uit welke stoffen het slachtoffer in zijn lichaam had. Dat kan het verhaal van de advocaat bevestigen of juist ontkrachten. De G. blijft zeker tot de volgende regiezitting vastzitten. De eerstvolgende zitting is over circa drie maanden.