Afbeelding
Ab Kasper

SamenLoop voor Hoop is verplaatst naar 29 en 30 mei 2021

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE – “Het had zo mooi kunnen zijn, afgelopen weekend: honderden gemotiveerde deelnemers aan de Samenloop voor Hoop in Park de Wezenlanden”, verzucht de organisatie. Het evenement ten bate van KWF Kankerbestrijding is door de coronacrisis verplaatst naar 29 en 30 mei 2021.

Deelnemers aan de samenloop wandelen 24 uur lang, geflankeerd door tal van activiteiten en muziek, in estafette om zo geld in te zamelen voor wetenschappelijk onderzoek naar kanker. Van de opbrengst gaat 20 procent naar Nazorgcentrum IntermeZZo in Zwolle.

Uitstel

Robert Immink is voorzitter van de club vrijwilligers die samen de SamenLoop voor Hoop organiseren. “Door alle publiciteit rondom het coronavirus zouden we bijna vergeten dat er ook andere ziektes zijn waarnaar we wetenschappelijk onderzoek moeten blijven doen. Daarom hopen we dat de SamenLoop voor Hoop in 2021 alsnog kan doorgaan. De reacties van de 29 teams die zich tot dusver hadden ingeschreven, zijn hartverwarmend en begripvol. Veel deelnemers hebben al aangegeven dat ze volgend voorjaar van de partij zullen zijn. Ook sponsoren en artiesten blijven betrokken. De SamenLoop voor Hoop is een prachtig evenement waar elke deelnemer, overlever en vrijwilliger naar uitkijkt. Zoals één van de teamcaptains opmerkte: we hebben nu een extra jaar om acties te bedenken. De inschrijving blijft gewoon open dus we hopen op nog veel meer teams.”

IntermeZZo

Door de coronacrisis heeft ook het Zwolse nazorgcentrum IntermeZZo het financieel lastig. Robert: “Intermezzo wordt gefinancierd door sponsoren, maar ook het bedrijfsleven heeft het momenteel moeilijk. Belangrijke inkomstenbronnen zijn onder andere de Mont Ventoux en de eigen Solextocht en onze SamenLoop voor Hoop: allemaal afgelast dit jaar. De Samenloop-organisatie hoopt dat we volgend jaar alsnog een mooie cheque kunnen overhandigen.”

Achterstand

“Door de coronacrisis is er een achterstand ontstaan in de reguliere behandelingen en controleafspraken van kankerpatiënten”, meldt Robert. “Ook de bevolkingsonderzoeken naar borst- en darmkankers zijn opgeschort wat zal resulteren in meer patiënten op een later moment. Jaarlijks krijgen ongeveer 118.000 mensen in Nederland kanker. Dat zijn dertien mensen per uur. In 2018 stierven bijna 45.000 mensen in Nederland aan kanker. Dat zijn schrikbarende getallen. Gelukkig wordt de overlevingskans steeds hoger. Ter vergelijk: in 1995 lag de overlevingskans bij borstkanker op 78 procent en in 2015 was dat gestegen naar 88 procent. Bij prostaatkanker is het gestegen van 69 procent naar 89 procent. Dat zijn hoopvolle resultaten van wetenschappelijk onderzoek.”

Zie voor meer informatie: samenloopvoorhoop.nl/zwolle