Afbeelding
Pedro Sluiter

OM wil tien maanden cel en tbs voor bedreiging prinses Amalia

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE (JPZ) – Voor het bedreigen van prinses Amalia en een vriend is tegen een 32-jarige Zwollenaar tien maanden cel en tbs met dwangverpleging geëist. Hij benaderde haar via Instagram en dreigde haar op Koningsdag op te zoeken.

Wouter G. erkende de teksten geschreven te hebben, alleen vroeg hij zich af of de prinses ze wel gelezen heeft. 'Lichtelijk boos' zat hij dinsdag tegenover de rechters in Zwolle. De teksten die hij in januari schreef, waren bedreigend voor de prinses. Hij zou de prinses persoonlijk benaderen op Koningsdag, zo schreef hij haar in januari. 'Ja meisje, er is geen ontkomen aan', schreef hij onder meer. Hij beschreef seksuele handelingen die hij haar aan zou doen en stelde te sparen voor een pistool. Ook wilde hij haar op haar school opzoeken.

Vriend

Een vriend van de prinses werd via Instagram met de dood bedreigd. Het waren dagboekteksten gericht aan zichzelf. Nadat hij ze getikt had, viel hij in slaap. Toen hij wakker werd, heeft hij de teksten verwijderd. Via de veiligheidscoördinator van het Koninklijk Huis kwamen de teksten bij politie en justitie terecht. De teksten waren geschreven onder een valse naam, maar aan dat account was het mailadres van G. verbonden. Bij een huiszoeking werd zijn telefoon in beslag genomen waarop de teksten zijn aangetroffen.

Ziek

De rechtbank in Zwolle was een 'Indiaans tribunaal' dat zijn eigen hachje probeert te redden, zei G. tegen de rechters. “Vandaar deze poppenkast.” Hij is niet ziek, ondanks eerdere gedwongen opnames. Medicatie slikt hij niet, omdat hij de pillen ziet als stenen in zijn maag. “Het is gif.” De man leidt aan schizofrenie, concludeerde het Pieter Baan Centrum. Hij onttrekt zich telkens aan behandeling, voegde de officier van justitie toe. Zijn familie is bang dat G. iemand iets aan gaat doen. Die angst heeft de officier van justitie ook. G. is volgens hem bij Villa Eikenhorst geweest waar de prinses toen nog woonde. Ook poogde hij op de school van de prinses een toneeloptreden te krijgen. ''Probeert u dichter bij Amalia te komen?'', vroeg de rechter. G. ontkende.

Zijn teksten gericht aan de prinses en een vriend hebben een ''gewelddadige, seksuele en angstaanjagende lading'', zei de officier. De celstraf heeft G. al bijna geheel in voorarrest uitgezeten. Het OM wil dat hij aansluitend zo snel mogelijk in een tbs-kliniek wordt opgenomen. De advocaat van G. betwijfelt of de prinses de teksten wel gelezen heeft. Is dat niet zo, dan is er ook geen sprake van een bedreiging.

Het vonnis volgt op 3 november.