Afbeelding
Pedro Sluiter

De eerste Trotse Muur van Zwolle is bijna klaar

· leestijd 2 minuten Algemeen

(door Erik-Jan Berends)

ZWOLLE - De eerste Trotse Muur in Zwolle is vrijdag een feit. Op het pand van de Creatieve Coöperatie aan de Grote Voort voltooien Joram Roukes en Roy Schreuder dan hun kunstwerk.

Het idee van Trotse Muren komt van Lonneke van Zutphen die ondernemers Emmely Lefèvre en Lotte van Hal vroeg om haar te helpen om te komen tot een plan. Katja Scholing, Anke van Vliet en Brenda Wiersema sloten bij het project aan, als ook Kelly Bijvank van Samen Zwolle. De vrouwen willen het karakter van de stad Zwolle als experimentele Hanzestad zichtbaar maken door kwalitatief hoogwaardige straatkunst toe te voegen in het straatbeeld.

Wolf

"We willen in ruim twee jaar zo'n vijftien kunstwerken laten maken", vertelt Van Hal, die bevestigt dat de financiering voor de eerste fase, vijf werken, al rond is. De Creatieve Coöperatie aan de Grote Voort reageerde meteen enthousiast. 'Dat moet ook bij ons!', kreeg Van Hal te horen. Het pand op het terrein van de Creatieve Coöperatie 'De Verbinding' waar veel creatieve ambachtslieden zitten, was volgens haar geel, oranje en zielloos. “De Creatieve Coöperatie is een voormalige fabriek van scheepsonderdelen. In het werk dat de kunstenaars nu maken, zijn de kettingen te zien die daar naar verwijzen, maar ook een wolf. Die beeldt de gretigheid uit waaruit de creatieve ondernemers zich losbreken uit de keten. De wolf leeft bovendien in een roedel waarin hij samenwerkt. Dat samenwerken gebeurt ook in de Creatieve Coöperatie."

Medewerking

Het volgende project van Trotse Muren zal zich openbaren aan de Buitenkant. De buurt levert ook daar ideeën aan bij kunstenaars die er een muur gaan beschilderen. Van Hal: "De schildering is een mooie manier om te laten zien wat er gebeurt in de stad of buurt. Buurtbewoners worden gevraagd waarop ze trots zijn. De kunstenaar gaat dan met die informatie aan het werk." Ze is erg ingenomen de medewerking die de opgerichte stichting van ondernemers in de stad krijgt. "Ze zorgen er voor dat de kunstenaars een slaapplek hebben, dat we tegen een lage prijs steigers kunnen huren en ook materialen worden beschikbaar gesteld. Ondanks deze lastige tijd hebben ondernemers ook flink in de buidel getast. Die samenwerking maakt ook weer trots."

Gesprek

De stichting belooft dat de kunstwerken in principe minimaal vijf jaar blijven zitten. "Van Hal: Soms vraagt de muur, de stad of de opdrachtgever toch om een ander beeld, dan kan er worden afgeweken. Het zijn geen museumstukken. Wel zou het mooi zijn als bezoekers van de stad te zijner tijd een rondje Street Art kunnen doen." De stichting heeft al meer muren op het oog en is voor enkele locaties ook al in gesprek met de buurt. "We bekijken de situatie per muur, op locaties die zich eerst vooral in de binnenstad bevinden. We willen echter zeker ook uitwaaieren naar de buitenwijken. Feit is wel dat we iedere keer te maken hebben met pandeigenaren en vergunningen", legt Van Hal uit.

Tof

De wijze waarop de muurschilderingen worden gemaakt, wordt soms wel geassocieerd met graffiti, merkt Van Hal. "Dat Joram en Roy het nu zo goed doen, helpt ons wel dat inwoners ook elders de meerwaarde zien. Alle meiden in de stichting werken vrijwillig en vinden Trotse Muren tof. Dit is wat we samen écht willen. Ieder werkt vanuit haar expertise mee en zo hebben we met elkaar een heel goed team."

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding