Afbeelding
Pedro Sluiter

Zwollenaar krijgt tbs en celstraf voor steekpartijen Holtenbroek

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE (JPZ) – Een 43-jarige Zwollenaar heeft vier jaar cel en tbs met dwangverpleging gekregen voor twee steekpartijen in Holtenbroek in december 2019 en begin dit jaar. Volgens de rechtbank was bij het eerste incident sprake van een poging tot doodslag.

Op 31 december vorig jaar begon J. met een hakmes op de bewoner van een flat in de Zwolse wijk Holtenbroek in te slaan, zo acht de rechtbank bewezen. De 59-jarige bewoner werd in zijn arm, knie, oor, nek en kuit geraakt. Daarna verbond J. de wonden en belde 112. Beide mannen kenden elkaar. Zo leverde J. de bewoner coke waaraan de 59-jarige verslaafd is. Die afhankelijkheid is volgens de rechters de reden dat de man niet direct aangifte durfde te doen. Op het hakmes zat dna van J. Zijn verhaal, dat de bewoner overvallen moet zijn toen hij net even zijn hond uitliet, wordt ongeloofwaardig geacht. Bloedsporen in het appartement bewijzen dat niet. Het letsel was zo ernstig dat de rechtbank een poging doodslag bewezen acht.

Dader

Anders was dat bij het tweede incident dat de rechters kwalificeren als een poging tot het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel. Op 17 januari werd een andere flatbewoner met een mes gestoken. Hij sprong uit angst van de balustrade van een flat af om aan zijn belager te ontkomen. Hij brak daarbij zijn elleboog op negen plaatsen. Net als het Openbaar Ministerie ziet ook de rechtbank in Charon J. (43) de dader van beide steekpartijen. En bij beide incidenten lijkt het of J. zich uit het niets op zijn slachtoffers heeft gestort.

Vuurwapen

Ook wordt J. veroordeeld voor bezit van een vuurwapen. De opgelegde straf is gelijk aan de eis van de officier van justitie. De rechters achtten naast de celstraf tbs met dwangverpleging noodzakelijk omdat de kans op herhaling zonder behandeling groot is. De man heeft een stoornis met psychopathische kenmerken, aldus deskundigen.

Abonneer gratis

op de digitale krant en ontvang
deze wekelijk in je mailbox.