Afbeelding
Pedro Sluiter

Zwollenaar die prinses Amalia bedreigde krijgt cel en tbs

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE (JPZ) – Een 32-jarige man uit Zwolle heeft dinsdag drie maanden cel en tbs met dwangverpleging gekregen voor het bedreigen van prinses Amalia. Hij benaderde haar via Instagram en dreigde haar op Koningsdag op te zoeken. "Een bedreiging die uitermate beangstigend moet zijn'', aldus de rechtbank.

De ex-dakloze Wouter G. stuurde de berichten in januari naar het Instagram-account van de prinses en van een vriend van haar. Hij zou de prinses persoonlijk benaderen op Koningsdag. “Ja meisje, er is geen ontkomen aan'', schreef hij onder meer. Hij beschreef seksuele handelingen die hij haar aan zou doen en stelde te sparen voor een pistool. De rechtbank concludeert dat de man een obsessie voor het Koningshuis heeft ontwikkeld en in het bijzonder voor prinses Amalia. Zo is hij begin 2016 in verwarde toestand gesignaleerd op het terrein van Villa Eikenhorst waar Amalia destijds woonde. Hij vroeg toen naar haar. Ook schreef hij vanuit de gevangenis, toen hij in januari vast zat, brieven naar de koninklijke familie. Zijn dreigementen in januari dit jaar waren concreet te noemen. Zo gaf hij aan in februari naar de middelbare school van de prinses te reizen.

Dwangverpleging

De prinses heeft die berichten gelezen en G. heeft bekend haar die teksten gestuurd te hebben, stelt de rechtbank in Zwolle. Hij verweerde zich met de stelling dat hij niet wist dat het haar persoonlijke account was waar hij die teksten naartoe stuurde. Maar op zijn computer zocht hij gericht naar haar account. De tbs wordt voor maximaal vier jaar opgelegd. Dwangverpleging is noodzakelijk omdat G. weigert medicatie in te nemen. De man lijdt aan schizofrenie en heeft gewelddadige denkbeelden. Eerdere behandelingen zorgden niet voor het gewenste resultaat. Zo werd hij in een psychiatrische kliniek gezet nadat hij in 2015 al een familielid bedreigd had. Tegen de man was tien maanden cel en tbs met dwangverpleging geëist.