Afbeelding
Pedro Sluiter

OM eist tbs en cel voor steekpartijen in Holtenbroek

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE (JPZ) – Tegen een 43-jarige Zwollenaar is dinsdag vier jaar cel en tbs met dwangverpleging geëist. Hij wordt gezien als de dader van twee bloedige steekpartijen in Holtenbroek in december vorig jaar en januari dit jaar.

“Als de officier ballen heeft, dan gaat hij voor vrijspraak”, zei verdachte Charon J. (43) dinsdag in de rechtbank in Zwolle. En hij meende dat. De Zwollenaar wordt verdacht van twee ernstige steekpartijen in de Zwolse wijk Holtenbroek. Opvallend is dat bij de eerste steekpartij, op de laatste dag van vorig jaar, een vriend van J. het slachtoffer was. Hij trof hem naar eigen zeggen in een plas bloed in diens woning aan en belde vervolgens 112 nadat hij de ernstige steekwonden had verbonden. En redde hem zo het leven, zei de verdachte. Hij verzorgde hem de dagen erna en redde hem een tweede keer toen het slachtoffer bijna bezweek aan een levensgevaarlijk lage suikerspiegel na de inname van coke. Toch deed dit slachtoffer vele dagen na de steekpartij aangifte tegen J.

Pistool

De verdachte stond ook terecht voor een ernstig steekincident op 17 januari. Het slachtoffer sprong zelfs uit angst van de balustrade van een flat af om aan J. te ontkomen, zo zei de officier van justitie. De man brak daarbij zijn elleboog op negen plaatsen en kroop na zijn sprong snel weg om te voorkomen dat de verdachte hem dood zou schieten. Een reële angst, zo vond de officier, omdat later in een loods van de verdachte daadwerkelijk een pistool is aangetroffen. De officier achtte de beide pogingen tot het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel bewezen. Volgens het Openbaar Ministerie bracht J. zelfs op 31 december met het lichaam van het slachtoffer een sleepspoor van bloed aan om het op een overval te laten lijken. Niemand kon daar zomaar ongezien die flat in komen.

Coke

Mogelijk waren bij J. alle remmen los na overmatig gebruik van coke, denkt de officier. Dat in combinatie met een persoonlijkheidsstoornis maakt volgens hem van de verdachte iemand die zo ineens in blinde woede kan uitbarsten. Zo zei een psychiater dat als hij J. spreekt, hij met een collega komt vanwege de angst voor agressie. Alleen met tbs met dwangverpleging is de maatschappij voldoende beschermd tegen hem, aldus het OM.

Advocaat Hedwig Tack hamerde wat de zaak van 31 december betreft op de onbetrouwbare aangever met zijn grote drugsprobleem. Ze vroeg om vrijspraak voor alle feiten.

Uitspraak volgt op 17 november.