Afbeelding
Foto: Eigen foto

Schuttevaerpanden winnen de Pluim 2020 van de Vrienden van de stadskern Zwolle

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE - Het bestuur van de Vrienden van de stadskern Zwolle nomineerde in november vorig jaar zes projecten die in aanmerking komen voor de Pluim 2020. De herontwikkeling van de voormalige watersportzaak en zeilmakerij aan de Buitenkant, de zogenaamde Schuttevaerpanden, is de winnaar met 175 geldige stemmen.

Zwollenaren en leden konden via de website van de Vrienden hun stem uitbrengen op een van de projecten. Er zijn 461 geldige stemmen uitgebracht. De restauratie en verbouwing van de Schuttevaerpanden werd op de voet gevolgd door de herontwikkeling van een voormalig KPN-kantoor tot appartementencomplex Uptown, dat 159 stemmen kreeg. Daarna volgden appartementencomplex HSK20 (51), innovatieve werkplaats Perron 038 (40), de Nieuwe Feniks (25) in de Kamperpoort en de studentenhuisvesting aan het Talentenplein (11). Voor een beschrijving van alle genomineerden zie de laatste nieuwsbrief op www.vriendenvandestadskernzwolle.nl.

Levendigheid

“Mooi om te zien hoe de transformatie van de Schuttevaerpanden, een Rijksmonument aan de Buitenkant in Zwolle, is verkozen tot winnaar van de Pluimverkiezing 2020. De restauratie en herinrichting van het exterieur is zo goed geslaagd dat je twee keer moet kijken om de veranderingen te zien. Van binnen is het interieur totaal veranderd, met behoud van historische elementen. Nu is het complex weer geschikt voor wonen en werken. Het hergebruik voegt weer meer levendigheid toe aan de stadskern. De pluim is dan ook meer dan verdiend", aldus Raymond Salet, voorzitter van de Vrienden van de Stadskern.

Scheepvaartverleden

“De pakhuizen hebben een behoorlijke metamorfose ondergaan maar toch hebben we getracht om de maritieme sfeer van deze plek vast te houden in de nieuwe functie. De panden aan de Buitenkant zijn van oorsprong tegen de oude stadsmuur aangebouwd, deze muur is op meerdere plekken in het project nog goed te zien. Bovendien hebben de panden altijd een kenmerkende rol gespeeld in het scheepvaartverleden van Zwolle. Jarenlang waren hier de scheepswinkels van de firma Slurink en Huisman gevestigd, en in de eeuwen daarvoor waren de pakhuizen in eigendom van de bekende familie Schuttevaer die een grote rol hebben gespeeld in professionalisering van de binnenscheepvaart”, zegt Jacco Baars, van Morphique Architecten.

Bewaard

“Het is erg bijzonder dat zo’n restauratieproject op je pad komt. We hebben alle originele elementen weten te behouden zoals de steile pakhuistrappetjes maar ook een prachtig hijswiel. Door deze nieuwe functie blijven deze panden nog voor decennia bewaard voor de binnenstad van Zwolle”, vinden Jeroen en Ernst Wijnand, de opdrachtgevers.