Afbeelding
Pedro Sluiter

‘Kinderlokker maakte angst van ouders in Zwolle waar’

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE (JPZ) – Op zoek naar spanning lokte een 36-jarige man in Zwolle kleine meisjes naar zijn auto met beloftes van snoep en geld. Donderdag is tegen hem een jaar cel geëist, waarvan acht maanden voorwaardelijk, voor onder meer het aanranden van een jong meisje in Holtenbroek.

Uit verveling omdat het restaurant waar hij werkte in maart vorig jaar door de coronacrisis dicht moest, ging Tim van E. uit Hoogeveen rondjes rijden in zijn auto. Hij was op zoek naar seksuele spanning, zei hij tegen de rechters. Maar het moest ook niet te veel spanning opleveren, want hij sprak bewust jonge meisjes aan “omdat ik dan een grotere kans had om ermee weg te komen”, zei hij. In april vorig jaar reed E. door de wijk Stadshagen, op zoek naar minderjarige meisjes, zo zei hij zelf. Eind maart of begin april pikte hij aan de Bachlaan een meisje op met een auto. Terwijl zij naast hem zat, stopte hij verderop. Ze mocht pas uitstappen als hij aan zijn geslachtsdeel zat en daarna bevredigde hij zichzelf. “Je hebt misbruik gemaakt van onze mooie 9-jarige dochter, van haar onbevangenheid en dromerige blik. Je hebt haar gestolen uit haar veilige omgeving”, zei haar moeder in de rechtszaal. Van E. staarde naar het tafelblad terwijl zij sprak.

Snoep

Zeker vier meisjes in de leeftijd tussen de 8 en 11 jaar oud werden tussen februari en april door hem benaderd in de wijken Stadshagen en Holtenbroek en in Apeldoorn. Van E. heeft een deel van de feiten bekend. In zijn babyblauwe auto reed hij vanuit Hoogeveen naar Zwolle en later ook naar Apeldoorn. Zocht hij bewust de kinderrijke wijk Stadshagen op? “Dit was toeval. Ik wist niet waar ik precies was'', zei hij de rechters. Hij sprak de meisjes aan en vroeg ze of ze geld of snoep wilden. En daarna vroeg hij ze of ze zijn piemel wilden zien. Hij heeft spijt over het gebeuren, zei hij in tranen. “Dit had nooit mogen gebeuren. Ik doe mensen pijn. Wat je allemaal kwijt kunt raken door zulke stomme dingen: mijn huis, werk, toekomst.” Deskundigen zeggen dat hij behandeling nodig heeft en E. beseft dat zelf ook. “Ik wil een beter mens worden.”

Beroep

“Ik vraag me af hoeveel meldingen er nog gekomen waren als hij niet opgepakt was. En hoeveel meisjes nog meer bij hem in de auto terecht waren gekomen”, zei de officier van justitie. Ouders leven nu in angst en kinderen zijn hun onbevangenheid kwijt, zei ze. De officier wil dat Van E. verplicht in behandeling gaat, ook al gaat hij mogelijk in beroep tegen de uitspraak. Zijn advocaat Dick Hassink vroeg om vrijspraak voor de meeste feiten, waaronder de aanranding aan de Bachlaan. Want niet duidelijk is of de man waarover de meisjes spreken, zijn cliënt is. Zo komt het signalement dat zij gaven niet overeen met dat van Van E. En ja, hij deed in de auto zijn broek naar beneden toen een meisje naast hem zat in de auto, maar meer is er niet gebeurd, meent de raadsman.

Het vonnis volgt op 18 maart.