Afbeelding
Foto: Eigen foto

Gerda Brummel schrijft haar eerste kinderboek: “Het is vooral een heel lief boek, een boek van omzien naar elkaar.”

· leestijd 2 minuten Algemeen

(door Emmie Riepma) ZWOLLE - In de coronacrisis besloot Gerda Brummel haar droom waar te maken: Het publiceren van een voorleesboek voor peuters. Het boekje heet Maan, Flip en Mieniemuis. Ze schreef niet alleen het verhaal maar maakte ook de illustraties zelf.

Het schrijven is voortgevloeid uit Brummels liefde voor tekenen. Tekenen doet ze al zolang ze zich kan herinneren. “Het was altijd al mijn wens om een kinderboek te maken. Sinds anderhalf jaar ben ik oma. Ik pas veel op mijn kleindochter. Dat inspireert enorm om de wereld door de ogen van een klein meisje te zien. Toen durfde ik de stap te maken. Ik heb het zelf altijd heel leuk gevonden om boeken met illustraties te kijken toen ik een kind was. Ik hield altijd van lezen. Boeken met plaatjes vond ik gaaf, dan werd ik meegenomen in het verhaal.” Het gaat Brummel dus niet alleen om het geschreven verhaal. “Het idee om een boek te maken is ontstaan vanuit het tekenen.”

Fantasie

Brummel vindt het belangrijk dat er bij een voorleesboek veel ruimte is voor de fantasie van het kind. “Aan de hand van de plaatjes moet er nog veel in te vullen zijn voor het kind. Kinderen komen met hele andere dingen dan een volwassene. Het is heel mooi wat kinderen zien in de tekeningen, dat is vaak heel anders dan wat ik bedoelde.” Het boekje gaat over een gans, een muis en jongetje. Samen beleven ze avonturen. Gerda Brummels zus was belangrijke inspiratie voor het verhaal. “Ik noemde mijn zusje altijd minimuis toen we kinderen waren. Soms nog steeds ook al zijn we volwassen. Ze vond het zo fantastisch dat ik haar als inspiratie heb gebruikt dat ze tien exemplaren van het boek heeft besteld.”

Voetafdruk

“Ik vind het qua duurzaamheid wel ingewikkeld. Bij het drukken van een boek gebruik je veel materiaal. Daar moet je je van bewust zijn. Ik wilde het meteen goed doen dus heb ik een drukkerij in de arm genomen die werkt met gerecycled papier.” Niet alleen het papier waar het boekje van gemaakt is heeft een verantwoorde voetafdruk. Ook bij de druktechniek is hier rekening mee gehouden. “Ik vind het belangrijk om te weten hoe zo’n productieproces bij een bedrijf gaat, dat er rekening wordt gehouden met duurzaamheid.” Het milieu is geen thema in het boek maar de schrijfster geeft wel een boodschap mee in het verhaal: “Het is vooral een heel lief boek, een boek van omzien naar elkaar. Niet alleen zijn, samen is veel fijner.” Plezier maken met vrienden en creatief denken zijn hoofdthema’s. “Minimuis wil vliegen maar is een muis en kan dat niet. Door om te denken vind ze toch een oplossing en heeft ze ontzettend veel plezier.”

Zwolle

Brummel is opgegroeid in Katwijk. Een echte Zwollenaar is ze dus niet maar de stad heeft een plekje in haar hart. “Ik ben verknocht aan Zwolle. Ik vind het een fijne stad om te wonen en te werken. In het boek is er een illustratie waar de Peperbus in voorkomt. Zo gauw ik die zie weet ik dat ik thuis ben.”

Het boekje dat is uitgebracht op 2 maart, is te bestellen op de site www.Brummelshop.com

Abonneer gratis

op de digitale krant en ontvang
deze wekelijk in je mailbox.