Afbeelding
Foto: Pedro Sluiter

Ridders en jonkvrouwen veroveren basisschool de Campherbeek

· leestijd 2 minuten Algemeen

ZWOLLE – Openbare basisschool de Campherbeek in Berkum heeft haar projectweek over ridders en kastelen afgesloten. Op dinsdag 6 april liepen er historische personen van het Michaëlsgilde Zwolle rond de school om de projectweek te openen.

De keuze voor het thema van deze projectweek heeft te maken met de historie van de naam van de school. Deze heeft zijn naam namelijk te danken aan het kasteel dat er meer dan 650 jaar geleden heeft gestaan. “Onderzoek leverde op dat de havezate te vinden is op kaarten van het jaar 1365”, vertelt directeur mark Slagman. “Er is niet heel veel bekend over de Campherbeek. Wat we wel weten is dat de familie Campherbeek een belangrijke rol speelde in de omgeving van Zwolle. Steven Campherbeek was bijvoorbeeld drost van Salland. Hij was een soort burgemeester en rechter ineen. Nadat Steven overleed, ging het kasteel naar een neefje van hem. Die heette Johan van Ittersum. Naar hem is ook weer een woonwijk vernoemd.”

Restanten

Hierna hebben er nog verschillende anderen in kasteel Campherbeek gewoond. In 1782 brandde het kasteel af en de restanten werden gesloopt. Even later werd er een nieuw huis gebouwd; dit werd vanwege achterstallig onderhoud in 1864 ook gesloopt. Slagman: “Wanneer je op het schoolplein staat, bij het klimrek, en naar de eikenbomen achter de school kijkt, zie je met een beetje verbeelding de restanten van een oprijlaan. Deze liep ongeveer vanaf het klimrek naar het bruggetje over de Nieuwe Vecht.”

Verhalen

Een beurzensnijder/dief, een poortwachter van de Sassenpoort, de brillenmaker en een pestdokter vertelden bij opening van de projectweek kort iets over het leven in die tijd. Verhalenverteller Stan Fritschy maakte filmpjes waarin hij de kinderen meeneemt in verhalen over de middeleeuwen. De filmpjes zijn speciaal gemaakt voor de Campherbeek en zorgden dan ook voor het nodige enthousiasme bij de kinderen. Alle activiteiten tijdens deze periode sloten volgens de directeur op een mooie manier aan bij het reguliere cultuuraanbod van de Campherbeek.

Activiteiten

Kinderen ondernamen, in de eigen klas, activiteiten rondom het thema ridders en kastelen. Zo begonnen de kleutergroepen met een tijdmachine, werden er schilden en kastelen geknutseld en was er een ridder-rijm toernooi. In groep 3 en 4 onderzochten kinderen hoe de ridders en jonkvrouwen destijds leefden en werden ambachten besproken. In groep 5 en 6 keken de kinderen afleveringen van Floris, schilderden ze familiewapens en doken ze in de historie van de middeleeuwen. Groep 7 en 8 hadden het over de kruistochten, het leven op het kasteel, de pest, familiewapens, Koning Arthur en de kinderen maakten kennis met kaligrafie. Ook deden zij onderzoek naar de historie van Kasteel Campherbeek.

Thuisfront

Ondertussen was de school helemaal omgetoverd tot een kasteel en waren alle ramen beschilderd en beplakt met kantelen. Bij de kleuters werden alle hoeken ingericht rondom het thema en speelden de kinderen alsof ze leefden in de tijd van de ridders en kastelen. Slagman: “Vanwege de coronamaatregelen mochten we helaas geen ouders/verzorgers uitnodigen om het gemaakte werk te bezichtigen. Met foto’s en nieuwsberichten hielden de leerkrachten het thuisfront op de hoogte van alle ontwikkelingen.”

Het hoogtepunt was maandag 19 april toen met de kinderen de themaweek werd afgesloten. Met hulp van de vakleerkracht gym was een riddertoernooi georganiseerd tijdens de gymles, waarbij er voor de kinderen diverse activiteiten waren. Op deze manier konden de kinderen met hun eigen groep het thema in stijl afsluiten.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding