Afbeelding
Pedro Sluiter

Verdachte Zwolse handelaren in cocaïne komen vrij

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE (JPZ) – Twee Zwolse verdachten die in de gemeenten Zwartewaterland, Zwolle, Staphorst en Raalte maandenlang cocaïne handelden, komen vrij. Beide mannen hebben slechts een deel van die periode daadwerkelijk cocaïne verkocht, zo verklaarden ze bij de politie.

De twee broers van 21 en 27 jaar komen donderdag vrij, zo oordeelde de rechtbank in Zwolle dinsdag in een regiezitting. A.H.S., bijnaam Bolle, en zijn jongere broer Lasiyar S., zouden in de gemeenten Zwartewaterland, Zwolle, Staphorst en Raalte maandenlang flinke hoeveelheden coke gedeald hebben. Lasiyar zou in 2019 en 2020 acht maanden drugs verkocht hebben, zo bekende hij. De opbrengst daarvan wordt aan de Staat terugbetaald, zou blijken uit een overeenkomst die hij met het Openbaar Ministerie had gesloten. Over de hoogte van die overeenkomst wilde advocaat Floor Visser niets kwijt. 

Drugsoorlog

Bolle zou slechts 2,5 maand het spul verkocht hebben, blijkt uit zijn eigen verklaring. Beide broers zitten inmiddels echter al maanden vast. Hun dossiers komen voort uit de grotere ‘Zwolse drugsoorlog’ waarbij twee kampen op elkaar geschoten zouden hebben. Bolle was in de strafzaak tegen enkele vermeende kopstukken uit de Zwolse drugswereld juist een slachtoffer. Hij zou zijn meegenomen naar een bos waar al een graf voor hem gegraven was. Er was kennelijk ruzie om een verdwenen som geld. In die drugszaak zijn celstraffen tot negentien jaar geëist. Een uitspraak is er nog niet. De beide broers waren geen verdachten in die grote stafzaak.

Getuigenis

De broers zitten inmiddels acht maanden vast. Op 1 juli is de inhoudelijke zitting in de strafzaak, maar advocaat Visser wilde dat zijn cliënt – Lasiyar – die zitting op vrije voeten mag afwachten. Voor het verhandelen van acht maanden drugs staat doorgaans acht maanden cel. De kans is groot dat hij langer heeft vastgezeten dan hij als straf opgelegd krijgt. “Wat doe ik hier dan nog op de zitting in juli?”, hekelde advocaat Charles Starmans het onderzoek van de politie. Getuigen zijn onder druk gezet, zei hij. Ze moesten een getuigenis afleggen, omdat ze anders als drugsafnemer terecht zouden staan. “In de oorlog tegen drugs, sneuvelt de waarheid.” De officier van justitie vond dat Starmans grote woorden gebruikte, maar nergens duidelijk maakte hoe er dan gemanipuleerd zou zijn. “Ik kan daar weinig mee.” Hij vond dat de broers vast moeten blijven zitten.

De twee verdachten worden wel in juli verwacht als hun strafzaken inhoudelijk worden behandeld.