Afbeelding
Pedro Sluiter

OM wil celstraf voor man die NS-medewerker op station tegen hoofd schopte

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE (JPZ) – Op station Zwolle trapte op 26 januari een nu 20-jarige man tegen het hoofd van een NS-medewerker. Deze Luciano T. moet wat het Openbaar Ministerie een celstraf krijgen van veertien maanden waarvan een halfjaar voorwaardelijk.

Op beelden die dinsdag in de rechtszaal werden getoond, is te zien hoe Luciano T. uit Schiedam tekeergaat in de gang van het station. Het is iets na acht uur in de ochtend en reizigers stromen door de toegangspoorten aan de zuidzijde van het station als van tegenovergestelde richting Luciano en een zekere Kevin komen. Op de beelden is het geworstel te zien met vier medewerkers van de NS. Een medewerker ligt op zijn knieën in een poging deze Kevin in bedwang te houden. Luciano vecht een op een met een andere toezichthouder als hij zich weet los te rukken en direct erna met zijn voet vol uithaalt op het gezicht van de zittende NS-toezichthouder. “Hij trapte echt om iemand te verwonden”, zei een getuige. Ook een tweede NS-er krijgt een trap richting haar hoofd. Deze twee medewerkers worden na het gevecht per ambulance afgevoerd. In het ziekenhuis blijkt een van hen het bewustzijn te hebben verloren.

Chillen

De zware mishandeling had plaats op de ochtend na de avondklokrellen in Zwolle. Wat dat de reden dat T. helemaal uit Schiedam naar Zwolle was gekomen? Het was immers voor het eerst dat hij in de stad was. Hij was hier alleen om te chillen, zei hij. Waar en bij wie weet hij niet meer. Het liep op het station uit de hand omdat zijn vriend achter hem aan zonder te betalen door de poortjes sprong. ”Ik praat het niet goed”, zei hij over het incident. “Ik heb buitensporig geweld gebruikt”, zei Luciano tegen de rechters in de zaal. Zo schuldbewust als in de zaal was hij niet bij het verhoor bij de politie, zei de officier. Als hem daar gevraagd wordt of hij weet van het letsel van de slachtoffers, zegt hij: dat boeit me niet. Naast de geëiste celstraf wil de officier van justitie dat Luciano nog eens twee maanden gaat zitten. Die kreeg hij voorwaardelijk opgelegd nog geen maand voor het incident in het station.

Advocaat Stephan Nijhof vond dat jeugdstrafrecht meer van toepassing is. Luciano was 19 ten tijde van dat gevecht. Ook vond hij dat de NS-medewerkers allesbehalve de-escalerend werkten door het gevecht aan te gaan. Het vonnis van de rechtbank volgt op 25 mei.

Afbeelding
Werkzaamheden spoorbrug op de Vecht: Stremming vaarwegverkeer Algemeen 23 uur geleden
Burgemeester Snijders kijkt goedkeurend naar het blauwvingerhandje. Rechts Kees Klaassen.
Blauwvingerhandjes spelen in op het? 'echte' Blauwvingerverhaal Algemeen 24 apr, 17:35
Afbeelding
Schoonebeeker heideschapen ideaal voor landschapsbeheer in Zwolle Algemeen 24 apr, 16:32