Afbeelding
Foto: Eigen foto

Landelijke Walk of Peace wordt voor het eerst in Zwolle gehouden

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE - De Zwolse wijk Diezerpoort is het decor van de landelijke Walk of Peace op zaterdag 18 september, op de eerste dag van de nationale Vredesweek. De opening gebeurt samen met Geert van Dartel, voorzitter Raad van Kerken in Nederland, Maryem Lhajoui, Pax voor Vrede en de Zwolse wethouder Michiel van Willigen. 

De Vredesweek duurt tot en met 26 september met in Zwolle onder meer een interreligieus Begraafplaatsenpad en de Van Kerk naar Moskee Run. Het motto is ‘Inclusief samenleven’, ofwel: ‘Iedereen telt mee’. De organisatie verwijst voor meer informatie en aanmelden naar de website vredesplatformzwolle.nl.

Vrede

Het is voor het eerst dat in Zwolle de landelijke Walk of Peace plaatsvindt. Vredesplatform Zwolle wil met de nationale partners van de Raad van Kerken en Pax voor Vrede duidelijk maken dat vrede geen illusie is, maar een bewuste keuze. De Walk of Peace begint om 13.30 uur bij OBS De Springplank aan de Beukenstraat 83. De Zwolse stadsdichter Sarah Lucassen draagt een gedicht voor. De deelnemers verkennen in kleine groepen door de wijk Dieze lopend de wijk en maken contact met wijkbewoners en organisaties in een wandeling van ongeveer 3,5 kilometer. Ook is er een groep die de route op de fiets aflegt. Vooraf aanmelden is vereist via vredesplatformzwolle@gmail.com.

Activiteiten

Bij het Rodetorenplein is op zaterdag 18 september om 11.00 uur een vredesmeditatie. Vredesvieringen zijn er op zondag 19 september onder meer in de OLV Basiliek (Peperbuskerk). Op dinsdag 21 maart is er een maaltijdactiviteit in de Lutherse kerk rond ‘Mijn lied, jouw lied’. Bij Klets en Koek in de Plantagekerk kan woensdag 22 september een beperkt aantal mensen thee drinken met statushouders. Op donderdag 23 september is er ’s middags een Begraafplaatsenpad. Belangstellenden kunnen dan kennismaken met rituelen rondom dood en begraven via onder meer de Joodse begraafplaats en de Islamitische afdeling op Kranenburg, georganiseerd door Samen Leven Anders Geloven (SLAG). 

Logeerplek

Die avond is er de mogelijkheid om kennis te maken met TakeCare B&B, een organisatie die gastgezinnen koppelt om aan statushoudende vluchtelingen drie maanden een logeerplek te bieden. Op vrijdag 24 september zijn er Vredesvespers in de Dominicanenkerk en op zaterdag 25 september kunnen mensen hardlopen voor de vrede van kerk via synagoge naar moskee. Die middag is er ook een bijeenkomst in de Oosterkerk over Tent of Nations, het vredesproject van de Palestijns-christelijke familie Nasser op de Westbank. Op zondag 26 september is er tenslotte een vredesviering in de Grote Kerk.

Het volledige programma van de vredesweek met meer informatie per activiteit is te vinden op www.vredesplatformzwolle.nl. Voor vrijwel alle activiteiten is het noodzakelijk dat deelnemers zich vooraf aanelden. Op de site staat vermeld hoe dat voor elke activiteit kan. Mailen kan ook naar vredesplatformzwolle@gmail.com.