Afbeelding
Foto: Eigen foto

Trotse Muren sieren Academiehuis tijdens verbouwing

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE - Academiehuis Grote Kerk Zwolle zit middenin de grootste restauratie sinds meer dan 120 jaar. Dat betekent dat het rijksmonument de komende jaren in de steigers zal staan. Om het aanzicht op te vrolijken én jonge Zwolse kunstenaars een plek te geven in de stad, is er in samenwerking met stichting Trotse Muren een vijftig meter lang kunstwerk gemaakt.

De muurschildering is gemaakt door vier jonge, talentvolle illustratoren die allen zijn afgestudeerd aan ArtEZ. Zwolle is de enige stad met een opleiding tot striptekenaar aan de Kunstacademie, dit maakt Zwolle de bakermat van de nieuwe generatie striptekenaars. Voorbijgangers konden de afgelopen weken het kunstwerk met eigen ogen tot stand zien komen. “Iets wat je niet vaak ziet”, aldus Niek van Ooijen, een van de kunstenaars. “Dat maakte het ook zo’n toffe ervaring, veel mensen kwamen even kijken omdat ze het interessant vonden om ons aan het werk te zien”.

Stadsduiven

Hij maakte het kunstwerk samen met Melanie Kranenburg, Vince en Wommol. Melanie vertelt: “Het idee is in de stad geboren. Het ontstond toen we naar het plein toe gingen en de stad van boven bekeken.” Op de muurschildering kijk je als bezoeker over de Zwolse daken heen, vanuit het perspectief van de stadsduiven. Door de ogen van de stadsduif zweef je boven de stad. Je ziet grote en kleine schoonheden die Zwolle typeren, denk aan mensen die uit het raam hangen en de Aartsengel Michaël. Waar de muur zelf iets verhult, laat de schildering iets nieuws zien. Het zachte, warme kleurenpalet benadrukt de gezelligheid en mooie sfeer van Zwolle, zonder hierover schreeuwerig te zijn.”

Museumkwartier
De muurschildering aan de Grote Kerk is de tweede in een reeks van muurschilderingen die stichting Trotse Muren in de stad gaat realiseren. Eerder was al een groot kunstwerk bij de Creatieve Coöperatie te bewonderen en binnenkort wordt alweer met de derde Trotse Muur begonnen in samenwerking met ANNO. “Street art doet iets met de stad. Het is totaal iets anders dan graffiti, dit zijn échte schilderingen gemaakt door professionele kunstenaars. Bovendien kent Zwolle nog weinig street art. Daar wilden wij verandering in brengen”, vertelt Katja Scholing, één van de dames achter Trotse Muren. “We hebben subsidie van de gemeente Zwolle om een aantal trotse muren in de stad te realiseren”, zegt Scholing. “Bij deze muur rond het Academiehuis de Grote Kerk heeft ook Het ZwolleFonds een bijdrage gegeven. Ondernemers vinden het belangrijk dat naast de Diezerstraat en de Melkmarkt ook andere plekken van Zwolle er mooi uitzien. Vandaar dat ze met deze muurschildering ook het museumkwartier wat meer in de picture willen zetten.”


Bezoek
Met een creatief uitstapje zijn alle Trotse Muren deze zomer te bezoeken. Wie op de hoogte wil blijven, gaat naar www.trotsemuren.nl of volgt Trotse Muren op Instagram of Facebook.