Daniëlle ter Haar, initiatiefneemster van het project, demonstreert de app.
Daniëlle ter Haar, initiatiefneemster van het project, demonstreert de app. Foto: Frans Paalman

Zwolse kunstenaars komen tot leven in wandelroute door de binnenstad

· leestijd 1 minuut Algemeen

Zwolle - Lopend door de stad kijken naar kunst, terwijl je kijkt en luistert naar de kunstenaar die het gemaakt heeft. Vanaf nu kan het in Zwolle. De zogenaamde AR(t)TOUR038 brengt een verhaal van een kunstenaar naar de kijker toe, terwijl de kunstenaar op het beeld van je telefoon voor je staat middels zogenaamde Augmented Reality. Een wereldprimeur in Zwolle. “Met je telefoon scan je een QR-code bij het kunstwerk. Vervolgens verschijnt de kunstenaar in beeld als hologram. Het is alsof de kunstenaar daadwerkelijk aanwezig is“, vertelt Daniëlle ter Haar, initiatiefneemster van het project.

(door Joost ter Bogt)

De kunstroute bestaat uit een korte wandelroute door het museumkwartier in de binnenstad. Het startpunt ligt bij het Zwolse Balletjeshuis. Op de route kom je langs de kunstwerken van tien Zwolse kunstenaars, waaronder Herman Brood, Marit Otto en Jeroen van Doornik. Ook de kunstenaars die de muurschilderingen op de Grote Kerk hebben gemaakt doen mee. 


De maker van het kunstwerk in de etalage van Boekhandel Bloks wordt met de interactieve app tot leven gebracht.  Foto Frans Paalman 

“Verschillende Zwolse ondernemers hebben meegewerkt aan het initiatief door in hun etalages ruimte te maken voor kunstwerken. De QR-codes, die je scannen moet voor het hologram van de kunstenaar, zijn op de etalageruiten geplakt naast de Zwolse kunstwerken.” Als je de route loopt, kom je onder andere langs het Herman Brood Museum en de Trotse Muren op de Grote Kerk. Wanneer je de code op het raam scant, begint Herman te zingen voor zijn museum en vertelt een van de schilders van de Trotse muur enthousiast over het kunstwerk dat de muren van de kerk siert. Net alsof de persoon in kwestie voor je staat. “Je leert wat over Zwolse kunst en vooral de kunstenaar erachter. Dat maakt het bijzonder. “

De kunstroute is het initiatief van Daniëlle ter Haar. Ze houdt zich al lang bezig met Augmented Reality (AR) en vond dat ook Zwolle ermee in aanraking moest komen. “Vooral in deze tijd is het erg leuk om een kunstenaar te horen vertellen, zonder dat de kunstenaar aanwezig hoeft te zijn. Ook voor oudere mensen is het prima te doen, het is niet ingewikkeld. Bij het Balletjeshuis kan je gratis een kleurplaat, een formulier met uitleg en potloden ophalen. Daarop staat precies uitgelegd hoe het werkt en wat je doen moet om de hologrammen in beeld te krijgen. Het enige wat je nodig hebt is een telefoon.” De kleurplaat is door een van de kunstenaars gemaakt en kan weer worden ingeleverd bij het Balletjeshuis. “Degene die de mooiste kleurplaat maakt of een mooi eigen werk op de achterkant, kan kaarten voor de Fundatie winnen of een borrelplank van het Wijnhuis ontvangen.”

De hologrammen die zijn gebruikt voor de Augmentend Reality, zijn opgenomen in een studio. Voor Herman Brood was dit anders. “We hebben oude beelden gebruikt en die gecombineerd. Anders, maar leuk.”

De route is gratis te bewandelen. “Je hebt alleen de app Fectar nodig en je kunt beginnen met ontdekken.” De route is te lopen tot 22 augustus. “Ook voor volgend jaar hebben we alweer plannen.”

Kunstenaar Marit Otto.
Herman Brood zingt voor de wandelaar.