Afbeelding
Foto: Eigen foto

Zwolle ontvangt 15,4 miljoen euro voor woningbouw in Spoorzone

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE - De belangrijkste ontwikkellocatie van Regio Zwolle, de Spoorzone aan de zuidkant van het station, ontvangt van het rijk een bijdrage uit de Woonimpuls. Dit is een subsidieregeling van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties (BZK) en bedoeld om de bouw van woningen te versnellen en het bouwen van meer betaalbare woningen in een kwalitatief goede leefomgeving.

Het ministerie draagt 15,4 miljoen euro bij aan de publieke investeringen die samenhangen met de bouw van 2.900 woningen die de komende tien jaar in de Spoorzone verrijzen. Samen met de investering van de gemeente zelf, de cofinanciering van de provincie en de bijdrage van de marktpartijen ontstaat zo een investeringspakket van ruim 57 miljoen euro.

Tekort 

Wethouder Ed Anker is erg blij met de bijdrage. “In Zwolle is een groot tekort aan betaalbare woningen en staan we voor een grote woningbouwopgave. Juist hier in Spoorzone zetten we de komende tien jaar volop in op woningbouwversnelling. Dit gebied moet een uniek stuk stad worden met plek voor duizenden nieuwe woningen, werk- en leerplekken, onderwijs en cultuur. Dankzij deze investering kunnen we nu niet alleen versneld betaalbare woningen bouwen maar ook het gebied kwalitatief hoogwaardig ontwikkelen. Dit wil zeggen dat de woningen in een autoluwe, groene en klimaatbestendige leefomgeving komen te staan. Het wordt echt een fijne plek om te wonen en verblijven.”

kruisingen 

De investering maakt onder andere de aanpassing van de Koggetunnel en de aanleg van het Koggepark mogelijk. Ook kunnen hiermee de Veerallee en de kruisingen bij de entrees van de IJsselallee heringericht worden. Verder wordt het hoofdwatersysteem verbeterd en vindt de benodigde uitbreiding van het hoofdrioleringssysteem plaats. “Een grote factor voor succes bij deze gebiedsontwikkeling ligt in de samenwerking”, volgens Jeroen Heethaar van Herstructureringsmaatschappij Overijssel, namens de marktpartijen. “Met marktpartijen zetten we de ontwikkeling van de hele Spoorzone voorop en werken we vanuit één visie voor het gebied. De toekenning van deze subsidie is voor ons een prachtige stimulans om hiermee verder te blijven gaan.”

Deelgebieden

De bouw van de eerste woningen begint in 2023 in Hanze Oost, de voormalige locatie van het Hanzebad. Vanaf 2024 wordt ook in andere deelgebieden gebouwd. Bij de verdere uitwerking van de maatregelen, zoals het Koggepark en de woningbouwplannen, zijn omwonenden en andere betrokkenen betrokken.

Sleutellocatie

Monique van Haaf, gedeputeerde provincie Overijssel: ”Wij feliciteren de gemeente en coalitiepartners met dit mooie resultaat. De Spoorzone is een sleutellocatie voor onze provincie. Hier komen woningbouw, mobiliteit, klimaat, economie en cultuur samen. Het is een belangrijke mijlpaal voor onze gezamenlijke ambities.” 

De aanvraag voor de Woningbouwimpuls is tot stand gekomen in nauwe samenwerking met de betrokken marktpartijen, adviesbureau Fakton en met de Provincie Overijssel als partner en mede-investeerder in de stations- en gebiedsontwikkeling. 

Afbeelding
Pluim 2023 Vrienden van de Stadskern Zwolle naar transformatie voormalig Provinciehuis Algemeen 22 feb, 16:31
Afbeelding
Legendarisch feest Lipgloss krijgt vrijdag 23 februari nieuwe editie in Hedon Algemeen 22 feb, 15:30
Afbeelding
Fraterhuis Academie over reclame in film Algemeen 22 feb, 14:06
Afbeelding
Betoverend, muzikaal avontuur over de rivier van beeldend multitalent Steef de Jong Algemeen 22 feb, 11:52
Afbeelding
Billy Boem club vanaf 15 april: Doe- en praatclub voor kinderen, met een thuissituatie waar het niet altijd even makkelijk loopt. Algemeen 22 feb, 10:16
Afbeelding
Het is bijna weer tijd voor eerste wielerklassieker van 2024: Salverda Bouw Ster van Zwolle aantrekkelijke opener van wielerseizoen Partnerbijdrages 22 feb, 08:40