Afbeelding
Foto: Stefan Verkerk

Wael D. krijgt zeven jaar cel en tbs met dwangverpleging voor moord op Syrische actrice

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE (JPZ) – Voor de moord op de Syrische actrice Raifa al-Riz kreeg een 34-jarige man dinsdag zeven jaar cel en tbs met dwangverpleging opgelegd. De rechtbank acht bewezen dat de man op 15 maart de actrice in haar appartement in Zwolle vermoordde.

De 34-jarige Wael D. woonde tijdelijk bij haar in aan de Meppelerstraatweg nadat ze eerder gescheiden waren. Hij gaf zichzelf aan bij twee aspirant-agenten te fiets die hij op 15 maart op straat aansprak. ‘’Ik heb mijn vriendin vermoord’’, zei hij ze, met zichtbaar krabben in zijn nek. Politieagenten troffen Al-Riz op de vloer in haar appartement aan met een verlengsnoer om haar hals gewikkeld. Reanimatie mocht al niet meer baten. Het was ‘zij of ik’, verklaarde D. later die dag in een verhoor. Hij zei ook dat hij al langer van plan was haar te vermoorden.

Bewust

Na zijn eerste bekentenis besloot hij te zwijgen. Ook op de zitting wilde hij niets zeggen. De rechtbank acht moord bewezen omdat de man al langer het voornemen had haar te vermoorden, zoals hij eerder zelf verklaarde. ‘’Het duurde wel dertig minuten voordat ze dood ging’’, zo verklaarde hij zelf tegen de politie. Van een ‘plotselinge gemoedsopwelling’ was dus zeker geen sprake, aldus de rechtbank. Hij heeft het bewust gepland, zei de voorzitter dinsdag.

Bang

Naast de celstraf kreeg hij tbs opgelegd vanwege een psychiatrische stoornis. D. pleegde zijn daad vermoedelijk in een psychose. Hij was net als het slachtoffer afkomstig uit Syrië en heeft een gewelddadige jeugd doorgemaakt. Hij zat in de Syrische oorlog vast en is in de cel gemarteld. De actrice was al bang voor hem, zo meldde de officier van justitie eerder, omdat ze met de slaapkamerdeur op slot sliep.

Het slachtoffer was volgens haar zoon een van de bekendste actrices in het Midden-Oosten. Ook in Nederland werkte ze aan haar carrière. De opgelegde straf en maatregel zijn gelijk aan de eis van het Openbaar Ministerie.

Afbeelding
Isala doet onderzoek naar Porfyrie: 'Soms lopen mensen jarenlang rond met ernstige klachten' Partnerbijdrages 14 uur geleden
Afbeelding
Zeeuwse rockband Racoon geeft extra optreden in Hedon Algemeen 17 uur geleden
Afbeelding
Meisje Djamila debuteert met kinderboek en zorgt voor lange rij bij Boekhandel Van der Velde Algemeen 17 uur geleden