Afbeelding
Foto: Eigen foto

PvdA maakt zich zorgen over ‘nep-sociale huur’ in Zwolle

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE – Zogenaamde sociale huurwoningen die gebouwd worden door commerciële partijen en daarna verhuurd worden door projectontwikkelaars of beleggers, dat zijn géén sociale huurwoningen, stelt PvdA-fractievoorzitter Patty Wolthof. 

“Dit is nep-sociale huur waarbij commerciële partijen zich niet aan dezelfde regels hoeven te houden als woningbouwcorporaties. De PvdA wil dat er vooral échte sociale huurwoningen worden gebouwd.” De Zwolse PvdA-fractie uit haar zorgen en stelt vragen. Ook in Zwolle komt het fenomeen nep-sociale huur voor, weet de PvdA. En dat terwijl de bouw van échte sociale huurwoningen volgens de socialisten achterblijft. Wolthof: “Het moet niet zo zijn dat de Zwolse woningbouwcorporaties buiten spel worden gezet door de commerciële partijen. We lopen flink achter wat betreft het bouwen van échte sociale huurwoningen. Het college moet ervoor zorgen dat het de woningcorporaties zijn die die broodnodige sociale huurwoningen gaan bouwen. Daarmee waarborg je de toegang tot, de kwaliteit van en het behoud van deze betaalbare woningen.”

Roep
In het verkiezingsprogramma ‘Zwolle weer voor iedereen’ staat onder andere dat de PvdA meer sociale huur en betaalbare koopwoningen wil. Dat mag geen verrassing zijn, want dat is al jaren de roep van de PvdA bij monde van fractievoorzitter Wolthof. De PvdA wil minimaal 40 procent aan sociale huur en betaalbare koop, dat zijn woningen tot 260.000 euro, bij elk nieuwbouwproject.

Kiezen
Wolthof: “Als stad moeten we kiezen voor volkshuisvesting, niet voor de hoogste bieder. We moeten ervoor zorgen dat mensen met lagere inkomens fatsoenlijk kunnen wonen. Daarom wil ik nu van het college van burgemeester en wethouders weten of ze in beeld hebben hoeveel nep-sociale huurwoningen er in Zwolle precies zijn en wat zij doet om nep-sociale huur tegen te gaan.”

Afbeelding
Hedon Talent Support slaat handen ineen met Tricklebolt naar herontdekking van de band Algemeen 12 uur geleden
Afbeelding
Grootschalig Faunaonderzoek in Zwolle onthult kansen voor natuurbehoud en beheer Algemeen 13 uur geleden
Afbeelding
Foodtruckfestival HOPPAAA! met borrelplanken en kwaliteitswijnen in het Twistvlietpark Algemeen 14 uur geleden