Judith Koelemeijer.
Judith Koelemeijer. Foto: Tessa Posthuma de Boer

Lezing schrijver Judith Koelemeijer over Etty Hillesum

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE - Schrijver Judith Koelemeijer is maandagavond 25 april te gast bij afdeling Zwolle en Omstreken van het Humanistisch Verbond.

Koelemeijer (1967) ontwikkelde zich van journalist tot schrijfster van aangrijpende en bekroonde literaire non-fictie. Zij schreef onder andere de boeken Het zwijgen van Maria Zachea (2001), Anna Boom (2008) en Hemelvaart – Op zoek naar een verloren vriendin (2013).

In Zwolle vertelt zij over het project waar ze nu mee bezig is: een biografie van Etty Hillesum. Deze Nederlands-Joodse vrouw leefde van 1914 tot 1943. Zij werd vermoord in Auschwitz en werd postuum wereldwijd bekend door haar dagboek, dat als bloemlezing werd uitgegeven in 1981 als Het verstoorde leven: Dagboek van Etty Hillesum 1941-1943. De biografie verschijnt eind september 2022.

Judith Koelemeijer zal op deze avond vertellen over haar zoektocht naar Etty Hillesum. Etty groeide op in onder meer Deventer, waar haar vader rector van het gymnasium was. Ze studeerde rechten en Slavische Talen in Amsterdam. Tijdens de oorlog werkte ze als lid van de Joodse Raad in Westerbork. Ze zou uiteindelijk in 1943 ook zelf worden gedeporteerd naar Auschwitz.

De dagboeken van Etty Hillesum maakten haar tot een wereldwijd bekende naam. Maakt dat het makkelijker om een boek over haar te schrijven, of juist moeilijker? Is het schrijfproces voor Judith Koelemeijer nu vergelijkbaar met bij haar eerdere boeken, of moet ze een andere werkwijze gebruiken? Wat was er allemaal te vinden in de archieven, en hoe brengt dat Etty dichterbij?

De lezing is in Stadkamer Centrum aan de Zeven Alleetjes 1A. Aanvang 20.00 uur, inloop vanaf 19.30 uur. Aanmelden via Stadkamer.nl.

Huib Veurink
Berkum treft Scherpenzeel Sport gisteren
Afbeelding
Zwollenaar Lieuwe Siebe de Jong exposeert in Stadkamer met foto's uit vergeten oorlogen Algemeen 18 apr, 12:43
VVN Opfriscursus Fiets
Veilig Verkeer Nederland organiseert gratis Opfriscursus Fiets met valpreventie + lunch Nieuws Ingezonden 18 apr, 11:11