Afbeelding
Eigen foto

Verhuizing filmtheater Fraterhuis naar oude V&D-pand stap dichterbij

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE - Het college heeft deze week ingestemd met de verdere uitwerking van de plannen voor het Fraterhuis als onderdeel van de herontwikkeling van het voormalige pand van V&D en later Hudson’s Bay in het Broerenkwartier. 

Er ligt nu een eerste schetsontwerp voor het nieuwe Fraterhuis, waarover de gemeenteraad later dit jaar beslist. De wens is om in de iconische nieuwbouw naast een hotel, supermarkt en appartementen ook cultuur een functie te geven, met filmtheater het Fraterhuis als belangrijkste publiekstrekker. 

Monique Schuttenbeld, wethouder cultuur: “Zwolle groeit en ontwikkelt zich tot één van de meest aantrekkelijke regio’s van ons land. De binnenstad groeit daarin mee tot een groter stadshart. Daar hoort ook een grootstedelijk cultureel aanbod bij. Een nieuw Fraterhuis in het Handelshuys biedt een enorme kans voor de versterking van cultuur in de stad.”

René de Heer, wethouder binnenstad: “Ook willen we de bovenste twee verdiepingen toegankelijk maken voor publiek, met een rooftop bar en een fraai uitzichtpunt. Dit gebouw kan een aanwinst worden voor het Broerenkwartier én voor stad en regio.’

Het Broerenkwartier als culturele spot 

Er zijn al langer plannen voor het Handelshuys, een ontwikkeling van Junco, op de plek van het voormalige Hudson’s Bay pand. De afgelopen maanden voerden de gemeente, ontwikkelaar Junco en het Fraterhuis een haalbaarheidsstudie uit naar de mogelijkheden om het Fraterhuis op te nemen in de nieuwbouwplannen. De plannen passen binnen de ambities van de gemeente voor de herontwikkeling van het Broerenkwartier. Dit wordt de komende jaren een aantrekkelijk en levendig gebied met een regionale en landelijke uitstraling. 

Een nieuw Fraterhuis, met mogelijk vijf filmzalen, draagt hieraan bij en geeft ook invulling aan het Cultureel Perspectief 2040 dat inzet op het realiseren van meerdere culturele spots in de stad. Naast boekhandel Waanders en de bestaande spots rondom de Fundatie en het Academiehuis, wordt het Fraterhuis een nieuwe culturele trekker in de Zwolse binnenstad. 

Op woensdag 20 april presenteren Junco en het Fraterhuis de plannen tijdens een bijeenkomst aan de stad. De uitkomsten van de haalbaarheidsstudie met het schetsontwerp en de financiële onderbouwing voor het Fraterhuis worden later dit jaar aan de gemeenteraad voorgelegd. De raad zal tijdens de begrotingsbehandeling in november definitief over de plannen beslissen.

Abonneer gratis

op de digitale krant en ontvang
deze wekelijk in je mailbox.