Afbeelding
Foto: Pedro Sluiter

Oorlogsslachtoffers Oost-Azië herdacht

Algemeen

ZWOLLE - In Park Eekhout zijn maandagavond de burgers en militairen die omkwamen in Oost-Azië in de periode tussen 1941 en 1962 herdacht. De herdenking bij het Indië- en Nieuw Guinea-monument werd georganiseerd door de commissie Herdenking 15 augustus Zwolle. 

Loco-burgemeester Michiel van Willigen en lococommissaris van de Koning Monique van Haaf legden een krans bij het monument. Ook werden er kransen gelegd door vertegenwoordigers van de slachtoffers, militairen, veteranen en de Parkschool. Het Indië- en Nieuw-Guinea-monument werd opgericht ter nagedachtenis aan burgers en militairen die de dood vonden door oorlog, bezetting, gevangenschap en terreur in Oost-Azië. Het gaat om slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog tijdens de Japanse bezetting (1941-1945), van de Onafhankelijkheidsoorlog van Indonesië (1945-1949) en van de kwestie Nieuw-Guinea (1949-1962). Voor het hele Koninkrijk der Nederlanden kwam 77 jaar geleden een einde aan de Tweede Wereldoorlog.

Tijdens de plechtigheid was er ook ruimte voor passende muziek. Naast de muzikale omlijsting door het koperensemble van Excelsior verzorgde Robinson Jouwe twee optredens tijdens de herdenking.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Gerard Meijeringh