Weinig mensen op de kermis.
Weinig mensen op de kermis. Foto: Pedro Sluiter

‘Kermis hoort in de binnenstad’

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE - Voor de tweede keer op rij vond de Zomerkermis in Zwolle plaats in Park de Wezenland en niet in de binnenstad. Vorig jaar was er volop tevredenheid, maar dat was vorige week wel anders.

Vorig jaar waren kermisexploitanten en bezoekers blij dat er na de vervelende coronaperiode weer een kermis werd gehouden. Een rondje over de kermis maakte duidelijk dat verschillende kermisexploitanten dit keer niet gelukkig waren met de locatie Park de Wezenlanden.  

“De sfeer is helemaal weg. De kenmerkende gezellige sfeer van de kermis in Zwolle is er niet meer”, vertelt Francisca van Dam, die met haar lijntrekattractie (touwtje trekken) geld probeert te verdienen. Ze komt al jaren op de Zwolse kermis. “Zwolle was altijd een van de mooiste kermissen. Een kermis zoals die vroeger bedoeld was. Het plaatje was compleet. Er waren randactiviteiten en de horeca deed mee. Een kermis voor kinderen, volwassenen, opa’s en oma’s. Een goede combi tussen de kermis, horeca en de oude binnenstad. Nu klopt er niets meer van. Er is geen samenhang. Een kermis hoort in de binnenstad. Kijk eens om je heen, hoeveel mensen hier lopen. Het is schrikbarend slecht. Dit werkt gewoon niet.”

Vera Hoogendoorn van de Autoscooters zit op dezelfde lijn als haar collega. “Met die warme zomers is het hier een grote dorre, droge, warme bende. In de binnenstad kun je even wat drinken op een terras, maar hier zit je in die hitte in de zon zonder gezelligheid. Het is gewoon niks.” 

Ad Steenbergen van de attractie Prijzentheater was in de winter al sceptisch toen hij vernam dat de kermis in Park de Wezenlanden zou blijven. “Ik heb nu het idee dat dit gebruikt is om ons af te serveren als tweedehands ondernemertjes. De kermis is 150 jaar in de binnenstad geweest. Het woordje kermis komt van kerkmis, een feestje rond de kerk in de binnenstad. Dat is kermis. Je hebt hier een ander publiek. Het publiek dat lekker in de stad zit, is hier wat minder aanwezig. Bij normale omstandigheden hoort een kermis hier niet.” Steenbergen verbaast zich ook over het lege middenstuk op het terrein. “Had dan een horecagedeelte neergezet of desnoods een tent met wat artiesten, maar dat is er ook niet.”

Hans de Voer van de populaire attractie Booster Max heeft wel een verklaring voor het lege middenterrein. “Een aantal attracties zijn weggebleven.” Dit verhaal wordt bevestigd door de gemeente. “Een aantal exploitanten zijn niet gekomen door defecte machines en ziekte. En de exploitant van de grote zweefmolen heeft op het laatst gekozen voor een andere stad. Door omstandigheden missen we enkele grote trekkers”, aldus woordvoerder Twan Timmermans van de gemeente Zwolle. 

Hans de Voer is niet ontevreden over de omzet. “Ik heb vooral op dinsdag goed gedraaid. Je kunt wel merken dat veel mensen op vakantie zijn. Ik zie deze kermis liever in de binnenstad, maar deze locatie heeft potentie. Hier kan de kermis groeien, in de binnenstad kan dat niet.”

Gerard Meijeringh