Minoes: “over vijftig jaar het eeuwfeest van familiebedrijf Sauna Swoll? Joh, daar vraag je me wat. Eerst maar deze mijlpaal vieren. Wat de familie ook gaat doen, plezier en een goede gezondheid staan voorop. Soms doen zich omstandigheden voor, zoals corona, waar je geen grip op hebt”
Minoes: “over vijftig jaar het eeuwfeest van familiebedrijf Sauna Swoll? Joh, daar vraag je me wat. Eerst maar deze mijlpaal vieren. Wat de familie ook gaat doen, plezier en een goede gezondheid staan voorop. Soms doen zich omstandigheden voor, zoals corona, waar je geen grip op hebt” Foto: Pedro Sluiter

‘Blootgewoon met een missie’

· leestijd 2 minuten Algemeen

Sauna Swoll viert feest; het bedrijf bestaat vijftig jaar en is in die jaren gegroeid van ‘genieten op een beperkt aantal vierkante Van Karnebeekstraat meters’ naar ‘een imposant en compleet wellness imperium’ onder de rook van Zwolle. Echter, een belangrijke missie binnen het familiebedrijf is gebleven: ontspanning!

(door Peter de Jong)

Bij binnenkomst aan de Heinoseweg 26 is de ontvangst hartelijk; zowel Rondje Swolle als een gast op leeftijd worden begroet met ‘jongeman’. Het geeft direct iets vertrouwelijks, zeg maar gemoedelijks aan. Dus maken we ook maar de afspraak om tijdens dit gesprek elkaar met de voornaam aan te spreken. Ik zit aan tafel met Minoes die met haar echtgenoot Tiemen en zus Esther de scepter zwaait binnen Sauna Swoll. Het bedrijf is destijds in 1972 door de ouders van Minoes in een woonhuis gestart. 

“Mijn vader had een groentezaak en in zijn vrije tijd was duiken zijn hobby. Een probleem, van duiken kreeg hij het altijd koud. Een vriend van hem had in Meppel een kleine sauna waar hij vaak ging opwarmen. Dat leek mijn vader ook wel leuk. Samen met een andere goede duikvriend zijn ze toen in een woonhuis aan de Van Karnebeekstraat een sauna begonnen terwijl hij ook nog de groentezaak had. Mede vanwege zijn gezondheid adviseerde de huisarts mijn vader om een keuze te maken, want twee zaken tegelijkertijd dat trekt zijn gezondheid niet. Het werd dus een sauna, toen nog met gescheiden dagen voor dames en heren.”

Gemoedelijkheid

Het is inmiddels juli 1979; de familie verhuist naar een groter onderkomen. De sauna blijkt een schot in de roos, want bij de opening van het nieuwe pand kampt men al met een ruimtegebrek. “Veel enthousiasme, nog meer gasten maar wat gelukkig wel bleef is de gemoedelijkheid”, zo weet Minoes zich die beginjaren te herinneren. 

Hoewel zij af en toe een helpende hand biedt binnen het familiebedrijf, liggen haar ambities elders. Na het behalen van de opleiding ziekenverzorging gaat Minoes in die branche werken. Dat geldt niet voor zus Esther die werken in de sauna weldegelijk ziet zitten. 

“Helaas nam de gezondheid van mijn vader af, waardoor hij het bedrijf niet meer kon leiden. Wat nu? Of de familie nam het over of het bedrijf zou verkocht worden. Samen met mijn man en zus Esther hebben wij besloten om het bedrijf voort te zetten. 

In januari 1999 volgde de overname waarmee in feite de cirkel voor mij, mijn man en zus Esther rond was. Esther had horeca-ervaring opgedaan bij Blocks in Zwolle, mijn man komt uit de bouw en mijn ‘zorgverleden’ kwam eigenlijk goed van pas, hoewel ik een groot deel van de administratie op mij nam. Rond de eeuwwisseling waren er plannen voor een grote verbouwing. Dat ging niet zonder slag of stoot, maar in juni 2012 is onze compleet vernieuwde Sauna Swoll geopend. Hoewel vernieuwd blijft het onze missie om de gast een hele prettige dag te bezorgen. Gemoedelijk met een gevoel van thuiskomen.”

Rutte

De familie is inmiddels uitgebreid met dochters, vrienden en een kleinkind. “De vrienden van onze dochters werken ook in het bedrijf. Samen met ons vormen zij nu het management, waarbij Thymen zich bezighoudt met personeels- en operationele zaken en Jeroen marketing en strategische zaken onder zijn hoede heeft. In de loop der jaren is er het nodige veranderd binnen onze branche. Het is totaler geworden, een levensbehoefte maar ook een sociaal middelpunt. Ik zeg weleens, hier zijn is een stukje vakantie. Dat vraagt om voorzieningen, want ook de gast is kritischer en mondiger geworden. Wat mij opvalt is dat de jeugd preutser lijkt dan in onze tijd. Bloot wordt moeilijker, de jeugd heeft daar kennelijk moeite mee. Het lichaam vraagt om verzorging, de sauna biedt dat zonder badkleding, maar zien en gezien worden is hier geen issue. Bij ons is er volop ruimte, zowel binnen als buiten en dat geeft rust. In coronatijd en de anderhalve metersamenleving hebben wij het zwaar gehad. Als eerste moesten wij stoppen, als laatste mochten wij weer open. Zelfs de sexbranche mocht eerder heropenen. Dan denk ik Rutte, weet hij eigenlijk wel wat een sauna is? Ik zou hem graag uitnodigen om eens bij ons een kijkje te nemen want sauneren is zo gezond.”

https://www.saunaswoll.nl/sauna-swoll-50-jaar

Gerard Meijeringh

Afbeelding
Dahliastekkenverkoop op 25 mei bij Rondom de Peperbus; maar liefst 65 soorten Algemeen 2 uur geleden
Afbeelding
Brand in frituurpan zorgt voor flink wat schade in keuken bij restaurant Silk Sushi & Asian Dining Algemeen 4 uur geleden
Relámpago Trio
Student zet eigen festival op Nieuws Ingezonden 4 uur geleden