Kinderboerderij de Wezenlanden waar een verhard pad naar de knuffelweide wordt aangelegd.
Kinderboerderij de Wezenlanden waar een verhard pad naar de knuffelweide wordt aangelegd. Foto: Annelies Kalisvaart

Week van de toegankelijkheid; Gewoon welkom!

· leestijd 2 minuten Algemeen

(door Annelies Kalisvaart)

ZWOLLE - Deze week, de eerste week van oktober, is in heel Nederland de week van de toegankelijkheid. Dit jaar vraagt men speciale aandacht voor sociale toegankelijkheid, het thema is Gewoon welkom. Toegankelijk Zwolle is een belangenbehartigersgroep van bijna veertig vrijwillige ambassadeurs en zal deze week aandacht aan het thema besteden. Projectleider Petra van Duin vertelt. “Eigenlijk is het niet alleen deze week dat dit onderwerp belangrijk is, maar het loopt het hele jaar door.”

Achterliggende gedacht is dat toegankelijkheid meer is dan fysieke en digitale drempels. In een écht toegankelijke samenleving wordt iedereen overal gastvrij en normaal ontvangen. Een sociaal praatje maken en mensen aankijken is voor iemand die blind of slechtziend is vaak niet of minder goed mogelijk. Hierdoor missen zij de signalen. Mensen met een auditieve beperking missen ook bepaalde signalen. Hoe ga je met elkaar om en hoe kan je rekening houden met elkaar is de vraag.

Er wordt donderdag ingezet op activiteiten in de binnenstad. De panden in de binnenstad zijn veelal monumentaal en prachtig, maar hebben vaak een hoge instap van 15 tot 30 centimeter. Voor mensen met een rollator of een kinderwagen vormt dit een niet te nemen obstakel. Mensen blijven steeds langer thuis wonen, maar kunnen veelal niet zelfstandig in de winkel komen. Er komen veel meldingen bij Toegankelijk Zwolle hierover binnen. Ook bij uitgaansgelegenheden zijn er vaak drempels.

Toegankelijk Zwolle gaat met ondernemers in de binnenstad in gesprek over bewustwording en geeft uitleg hoe het voor iemand met een beperking is. “De bereidheid is er wel, alleen is het door onwetendheid (nog) niet opgepakt. Er zijn drie demo hulpen besteld” aldus van Duin. Met deze demo hulpen laten we ondernemers zien hoe een kleine aanpassing een groot verschil kan maken. Een permanente aanpassing is niet mogelijk maar een oprijplaat zou een goede optie kunnen zijn.

Graag wil Toegankelijk Zwolle met winkelend publiek in gesprek over waar sociale toegankelijkheid in zit en hoe je dat in de praktijk kan brengen. Hoe begroet je iemand met een gehoorbeperking of iemand die niet kan zien? Mensen vinden het vaak wel interessant als het uitgelegd wordt. Er zijn zoveel beperkingen en om daar een stukje bewustwording in te geven is het doel van deze week.

Op zaterdagmiddag wordt bij kinderboerderij de Wezenlanden het gesprek aangegaan met de mensen die er komen over de toegankelijkheid van het pad naar de knuffelwijde. Dit deels verharde pad zal komende week aangelegd worden. Aan bezoekers wordt gevraagd om input te geven en met ideeën te komen over de verdere inrichting van het pad en de activiteiten. Op drukke dagen komen hier 500 á 600 bezoekers, van jong tot oud. De kinderboerderij heeft al geld ingezameld, waardoor de plannen in het voorjaar aangepakt kunnen worden.

Toegankelijk Zwolle is het hele jaar door bezig met toegankelijkheid. Er wordt voorlichting op scholen gegeven over de gevolgen van een beperking en hoe dit ervaren wordt, maar ook kunnen de ervaringsdeskundigen een speeltuin of openbare ruimte schouwen. Ze kijken aan de hand van een checklist hoe toegankelijk de ruimte is voor mensen met een beperking. Ook wordt advies gegeven aan de gemeente als er in een nieuwe wijk of bestaande wijk aanpassingen gedaan worden aan een kruispunt, maar ook bij de inrichting van de openbare ruimte. Meer info via www.toegankelijkzwolle.nl

Gerard Meijeringh

Afbeelding
'Zwolle deelt vakanties' wil iedereen een keer op vakantie laten gaan Algemeen 6 uur geleden
Afbeelding
Toeristenbelasting in Zwolle met 25 procent gestegen Algemeen 8 uur geleden
Afbeelding
Verschillende verkeersmaatregelen op zaterdag 2 maart vanwege Ster van Zwolle en betoging Algemeen 9 uur geleden
Floris Meijers
Minioren SWOL 1894 excelleren op NK Sport Ingezonden 10 uur geleden
Afbeelding
Gewaagd project in voormalig provinciehuis verdient de Pluim Algemeen 11 uur geleden
Afbeelding
Raad van State: 'Tijdelijk afzien van handhaving PAS-melders mag, mits goed gemotiveerd' Algemeen 11 uur geleden