José Bloemen overwint een obstakel.
José Bloemen overwint een obstakel. Foto: Gerard Meijeringh

Vaardigheidstrainingen WST vergrotende wereld van kwetsbare rolstoelgebruikers

· leestijd 2 minuten Algemeen

ZWOLLE - Veel rolstoelgebruikers lopen er tegenaan. Je krijgt een rolstoel en vervolgens moeten gebruikers zich er zelf maar mee zien te redden. Stichting Het WheelchairSkillsteam (WST) zet zich in om rolstoelgebruikers diverse vaardigheden bij te brengen, zodat hun wereld groter wordt. Vorige week woensdag startte een cursus in Zwolle.

(door Gerard Meijeringh)

Het is woensdag 31 augustus. In de gymzaal van Het Anker in Westenholte start een rolstoelvaardigheidscursus, die bestaat uit vier lessen. De cursisten maken kennis met de basisvaardigheden. Er wordt geoefend met obstakels. 

Op de eerste dag staat het maken van wheelies centraal. Daarbij is het de bedoeling om te balanceren op de achterwielen van de rolstoel, wat zorgt voor controle. Maar liefst twee uur zijn de deelnemers bezig en je ziet ze vooruit gaan. Dat ziet ook trainer Gert Rots. “Jullie hebben grote stappen gemaakt. Zoek naar het punt waar je een wheelie kan maken. Kijk hoe ver je kan gaan. Je komt altijd weer op vier wielen terecht.”

Na de cursus zijn de deelnemers enthousiast. “Ik kende de basisvaardigheden niet. Dat wordt je niet geleerd. Als je de vaardigheden wel kent, voel je je veel veiliger en onafhankelijker. Je kunt dan zelf op allerlei plekken komen. Voor rolstoelgebruikers zijn er veel obstakels. Het is leuk om de rolstoel als sportief middel te zien. Ik had niet verwacht dat ik het zo leuk zou vinden”, vertelt José Bloemen. 

Ze maakt al een jaar of acht gebruik van een rolstoel. “Niet permanent, maar ik heb een orthopedische afwijking. Daardoor is staan en lopen voor mij superbeperkt. Ik heb niet opgezien tegen deze cursus. Ik sta er heel open in en ben heel nieuwsgierig. Het is leuk om samen te leren. Dat is beter om in je eentje alles uit te vinden. Ik heb deze cursus van Facebook geplukt. Ik wist er niks van. Ik heb hier heel veel geleerd. Bij een wheelie voel je je heel relaxed. Ik kan nu een heel gesprek doen als ik met rolstoel op de achterwielen sta. Dan kon ik absoluut niet. Ik verheug me nu al op de volgende keer.” 

Ook Loekie van Tweel ontdekte de cursus via internet. “Ik heb moeite om stoepjes op te komen. Dat wilde ik leren. Ik heb me ingeschreven, maar ik heb twee jaar op de wachtlijst gestaan. Vorig jaar heb ik bij een demonstratie al een keer de proef op de som genomen. Het nemen van drempels vind ik het moeilijkst, maar ik heb vandaag veel geleerd. Wheelie naar voren, balans houden en dan met vier wielen het drempeltje af. Daar word ik blij van.” Ze maakt sinds 2016 gebruik van een rolstoel. “Ik heb reuma. Ik kan maar een paar honderd meter lopen en alleen maar kleine stukjes. Met een rolstoel kan ik veel meer doen en dat is wat ik wil. Ik wil naar buiten. Ik heb ook een elektrische handbike.” 

Als rolstoelgebruiker liep ze al snel tegen problemen aan. “In Zwolle kom je zoveel drempels tegen. Een cursus is echt nodig, maar als je een rolstoel krijgt, moet je je er maar mee zien te redden. Ik ben een paar keer achterover gegaan. Daar wordt je heel onzeker van.”

Floris Meijer is een van de trainers van Stichting Het WheelchairSkillsTeam. Hij belandde in een rolstoel door een ongeluk bij het freestyleskiën. “Deze cursus geeft rolstoelgebruikers een enorme boost, ook voor het zelfvertrouwen. Het is heel dankbaar werk. We doen ook trainingen voor kinderen in samenwerking met scholen. De animo is groot. Voor honderd lessen zijn wel tweehonderd aanmeldingen. Landelijk hebben we een wachtlijst, waarop vijfhonderd volwassenen staan. Mensen staan twee jaar op de wachtlijst. Dat moet eigenlijk niet kunnen, maar we hebben niet de middelen om iedereen te helpen. We zouden heel graag wat meer sponsors hebben, maar het mooiste zou zijn als het standaard in de Wmo (Wet Maatschappelijke Ondersteuning) of door zorgverzekeraars wordt opgenomen. Dan hoef je niet meer achter potjes geld aan. Maar het is heel lastig om bij grote instanties binnen te komen.”

Meer informatie is te vinden op wheelchairskillsteam.nl




Afbeelding

Gerard Meijeringh