Afbeelding
Foto: Pedro Sluiter

Sassendonk, wij willen weer!

· leestijd 2 minuten Rondje Swolle

(door Peter de Jong) ZWOLLE - Was het afgelopen seizoen ‘stil maar niet verlaten’, dit jaar komt er weer een nieuwe Stadsprins die de scepter zwaait over Sassendonk ’21-‘22. Dus niet streamen maar carnaval zoals het hoort. Tenzij Covid-19, afijn, laten we daar vooral niet aan denken. Of, zoals Ilona de Rijke heel terecht opmerkt: ‘alle feestneuzen dezelfde kant op’. Waarvan akte!

Wie er 13 november 2021 uit het Eileuversnest komt, dat is vooralsnog een groot geheim. In Sassendonk geen ‘lek’ taferelen zoals landelijk in de aanloop naar Prinsjesdag. In ieder geval wordt er afscheid genomen van Prins Willem van Bourgondië die geschiedenis schrijft om maar liefst twee opeenvolgende seizoenen de Stadsprins te zijn geweest. In de aanloop naar zijn opvolger zit Rondje Swolle aan tafel met drie, belangrijke personen die achter de schermen keihard werken aan een nieuw carnavalsseizoen. Ilona de Rijke, clusterhoofd van deelnemende cafés, Cor-Jan Bruggeman, voorzitter van de Eileuvers en Ton Leensen namens de Horeca Evenementen Stichting Zwolle, kortweg de HESZ die online oproepbaar is onder Gastvrij Zwolle. Een inspirerend trio dat nu nog aan de zijlijn staat te trappelen op het officiële startschot richting Sassendonk. Carnaval you love it or you hate it? De Rijke: “you love it or you never done it.” 

Dat Sassendonk uitblinkt in de vele loopgroepen wordt door allen onderschreven. Groepen die tijdens de voorbereiding werkelijk alles uit de kast halen om er jaarlijks opperbest uit te zien. “Die voorpret is tekenend voor de onderlinge verbinding. Sommigen bezoeken kledingbeurzen, anderen gaan naar de Kringloop en halen daar een oude koelkast die later op wieltjes dienstdoet tijdens de optocht en van kroeg naar kroeg gaat. Om daar pas vele uren later aan te komen want het straatgebeuren is zo leuk. Het carnaval tanende? Kijk dan maar eens goed om je heen. Bij de cafés bungelen de benen er bijkans uit.” Wat ‘wij’ boven de rivieren ook mooi voor elkaar hebben gekregen is het muntien, het wettige betaalmiddel tijdens Sassendonk en inmiddels door andere steden overgenomen. De HESZ is hierbij de grote regisseur, zoals deze stichting ook als paraplu dient voor alle gemeentelijke aanvragen.

Defilé & Optocht. Een noviteit. Bruggeman: “dit jaar eindigt de optocht met het defilé op het Rodetorenplein. Deze locatie biedt betere mogelijkheden voor de deelnemers om na afloop ervaringen te delen. Een soort van afterparty.” Zo wordt er ieder jaar gekeken naar wat eventueel beter kan. Buiten het gezichtsveld om is er een denktank geformeerd die uitgangspunten van carnaval in een visie gaat vastleggen. Dat gebeurt Sassendonk breed. “Ook denken in de breedte; wat kan wel, zeker na corona. Je ziet de drive, de behoefte is enorm. Eigenlijk heeft Zwolle de ideale samenleving. Hier is ruimte voor zowel carnavalsvierders als niet vierders. Men geeft elkaar de ruimte in de stad.”

Vanuit educatief standpunt zullen scholen meer betrokken worden bij het feest der feesten. Immers, de jeugd heeft de toekomst, dat geldt ook voor Sassendonk. Hedon en café de Bommel organiseren al zero alcoholfeestjes terwijl de QR-code – elk nadeel hep z’n voordeel - mogelijkheden biedt om met polsbandjes wellicht leeftijden aan te duiden. De gemeente reageert enthousiast. Enthousiasme waarmee Rob Zuidema namens zijn Zwolse theaters de samenwerking is aangegaan met de Eileuvers om alle recepties in Odeon te laten plaatsvinden. Theater is cultuur, carnaval ook, het is de gedachte achter deze verbinding.

Humor. “Gekke gewoontes en tradities, dat is voor mij de humor van carnaval. Zoals voor mij het eerste blauwe handje gevoelens van geluk geven. Het zijn de geluiden, de geuren, de gewoontes, soms hele vreemde zoals een halve fles shampoo op de grond gooien. Dat begrijp je alleen als je carnaval viert. Een inwoner uit Limburg, toch een bakermat van dit feest, zei eens tegen iemand als je carnaval wilt ontvluchten moet je naar Zwolle gaan. Nou, die heeft het geweten”, aldus De Rijke.

Meer carnavalsnieuws: www.eileuvers.nl (eventuele nieuwe coronamaatregelen van dinsdag 2 november 2021 zijn in dit artikel niet meegenomen)

Afbeelding
Protest voor loonsverhoging in primair- en voorgezet onderwijs bij Gymnasium Celeanum Algemeen 26 mei, 17:49
Afbeelding
BOEi neemt drie gebouwen van voormalige IJsselcentrale Harculo over van ENGIE Algemeen 26 mei, 15:32
Afbeelding
Zonneplan Stagebedrijf van het jaar 2023 Algemeen 26 mei, 13:45