Bewoners steken in de Touwslagerij de handen uit de mouwen op burendag.
Bewoners steken in de Touwslagerij de handen uit de mouwen op burendag. Foto: Aangeleverd

Buurtinitiatieven maken de stad Zwolleeen stukje groener tijdens jaarlijkse Burendag

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE - 112 buurtinitiatieven uit Zwolle maakten afgelopen zaterdag tijdens Burendag hun straat groen. Samen stopten zij bijna 2.000 vaste planten en ruim 15.000 bloembollen in de grond. Daarnaast legden zij geveltuinen, boomperken, buurttuinen en buurtboomgaarden aan.

In juni ondersteunde Groene Loper Zwolle 73 buurtinitiatieven met hun financiële aanvraag bij het Oranje Fonds om zaterdag tijdens burendag hun straat te vergroenen. Samen haalden zij ruim 25.000 euro aan landelijke financiering naar Zwolle. Ook konden deze initiatieven via Groene Loper Zwolle stoeptuinplanten en biologische bloembollen aanschaffen. Deze groene oases zorgen voor droge(re) voeten na een flinke regenbui, bieden onderdak aan allerlei nuttige dieren en geven verkoeling tijdens hete zomerdagen. En niet onbelangrijk: de tuintjes vrolijken de hele buurt op. 

Groene Loper Zwolle

De Groene Burendag met de stoeptuinenactie is één van de activiteiten die Groene Loper Zwolle organiseert om bewoners te betrekken bij hun eigen groene leefomgeving. Het idee is dat betrokkenheid bij de natuur, duurzaam handelen en zorgzaam omgaan met de natuur stimuleert en zo bijdraagt aan de kwaliteit van de natuur en het landschap in en rond Zwolle. 

Groene Loper Zwolle wordt ondersteund door gemeente Zwolle en het programma Natuur voor Elkaar (provincie Overijssel). Samenwerkende partners binnen Groene Loper Zwolle zijn Natuur en Milieu Overijssel, HeelBreed, Landschap Overijssel, Milieuraad Zwolle, De Stadshovenier en Team Klimaat Actief (Climate Campus), samen met een kernteam van waardevolle vrijwilligers.

Kamperpoort

Tijdens Burendag werd er op diverse plekken groot uitgepakt. Zoals in de Touwslagerij in de Kamperpoort. De bewoners hadden enkele jaren geleden aangegeven dat ze de perken in hun straat wilden adopteren en er iets moois van wilden maken. Ze sloten zich aan bij bewonersinitiatief de Groene Poort. Een bewoner zorgde voor professionele tekeningen v oor de perken aan de Touwslagerij. Vervolgens zijn de tekeningen ingediend bij de gemeente. Wijkwethouder Jurrien Stroomberg zorgde voor de verdere afhandeling. 

Afgelopen weekeinde was het eindelijk zover. De oude struiken zijn vrijdag door de ROVA uit de perken gehaald. Zaterdag kwamen de Stadshoveniers de bewoners helpen met het beplanten van de perken. De gemeente heeft de kosten voor de planten en voor de dag zelf betaald. De bewoners maakten er een feestje van met een grote partytent en een volkszanger. 

Via De Groene Poort waren er nog meer acties in de wijk. Via Groene Loper werd subsidie aangevraagd bij het Oranjefonds voor twee projecten. Het eerste project bestond uit het beplanten van 15 boomspiegels, enkele geveltuinen in de vogeltjesbuurt en enkele andere perken in de wijk. Het tweede project was de aanschaf van regentonnen. Die zijn inmiddels geplaatst in overleg met DeltaWonen.  Ook worden nog boombakken geplaatst in de Vogeltjesbuurt om auto’s en bestelbusjes te weren en de snelheid van bijvoorbeeld scooters te beperken. Alles is bekostigd via een subsidie van de gemeente voor ‘mobiliteit’. 

Assendorp

Ook in Assendorp staken bewoners hun handen uit de mouwen. In de Verenigingsstraat werden zaterdag verschillende boomperken aangelegd. De bewoners kregen hulp van wethouder Monique Schuttenbeld.

Gerard Meijeringh