Afbeelding
Foto: Pedro Sluiter

Jongeren hebben met Blauwhaus nu hun eigen digitale platform

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE - Op het Grote Kerkplein is vorige week donderdag het nieuwe jongerenplatform Blauwhaus gelanceerd. Samen met wethouder Michiel van Willigen en andere aanwezigen telden de jongeren af tot de lancering van www.blauwhaus.nl. Via dit digitale platform kunnen jongeren tussen de 14 en 27 jaar initiatieven ontplooien, hun mening geven, vragen stellen en informatie krijgen.

(door Gerard Meijeringh)

Volgens Linda Tiesma, organisator van Raadsafari, is er in Zwolle sprake van te weinig jongerenparticipatie. Het digitale platform is een stap in de goede richting. 

De realisatie van een jongerenplatform was een wens van de jongeren. Die werd naar voren gebracht tijdens de eerste editie van Raadsafari, waar jongeren in gesprek gingen met raadsleden om de afstand tussen jongeren en de Zwolse politiek te verkleinen. Toen werd ook duidelijk dat jongeren een plek willen waar ze hun mening kunnen blijven geven en een idee kunt droppen. 

“Vervolgens zijn de handen ineen geslagen. De jongerenraad wilden met jongerenparticipatie bezig. We hebben pizza’s gegeten en toen was het duidelijk: Er moest een platform komen. Fysiek en online. Daar zijn we mee begonnen”, aldus Tiesma van Impacter Zwolle.

In april dit jaar gaf het college goedkeuring voor het realiseren van een digitaal jongerenplatform. De lancering van het platform zorgde vorige week donderdag voor vrolijke gezichten bij de jongeren. “Er is voor ons een wens in vervulling gegaan. We zijn hier drie jaar mee bezig geweest. Er is op het platform ruimte voor creativiteit en je creëert verbinding onder jongeren”, aldus Bart Stenekes, die vertelt dat er maar liefst 360 jongeren hebben meegewerkt en meegedacht aan het platform. Juliën Burger vindt het platform ook een middel om zich ergens bij aan te sluiten en zich zo te ontwikkelen. 

Beide jongeren zitten in de Jongerenraad Zwolle. Zij zien de lancering als een eerste stap in de goede richting. Het platform moet verder worden ontwikkeld en daarnaast zouden de jongeren graag een eigen locatie willen hebben in het centrum. 

Ook Tiesma benadrukt dat daar veel behoefte aan is. “Er zijn natuurlijk wel jongerencentra buiten de stad, maar in het centrum is er niets. En jongeren willen graag chillen in de stad.”

Gerard Meijeringh