Afbeelding
Foto: Pedro Sluiter

‘Zwolle staat voor gemoedelijkheid’

· leestijd 6 minuten Algemeen

(door Peter de Jong)

ZWOLLE - Sinds 16 september 2019 is hij de eerste burger van de stad Zwolle; Peter Snijders (56). Na drie-en-een-half jaar van zijn ambtstermijn te hebben doorlopen, is het de vraag: hoe goed kent de burgemeester zijn inwoners? Aan de hand van 15 foto’s, al of niet bekende Zwollenaren en de Zwolse vlag, geeft de burgervader, onder het genot van warme chocomel met een vaasje slagroom, het antwoord. Een voorzichtige conclusie: die zit helemaal op z’n plek.

1.Jan Vayne. “Hem ken ik natuurlijk maar ik heb hem nog nooit gesproken. Vayne is mijn buurman op het stadhuis, rijdt in een prachtige Amerikaanse limousine en af en toe zie ik hem met de hond een wandeling maken. Wij hebben ook wat gemeen met elkaar: hij is in het Drentse Zuidwolde geboren, ik was daar burgemeester. Het is absoluut een wens van mij om hem in 2023 een keer te spreken. Via zijn geboortedorp hebben wij in ieder geval een verbinding.”

2.Wietze de Jager. “Dat is Edwin Evers, nee grapje, het is onze Zwolse DJ Wietze. Het afgelopen jaar heeft hij in zijn toenmalige woning in Berkum in de achtertuin het clublied van Go Ahead Eagles hardop gezongen. Schande natuurlijk (met een lach), ik heb nog overwogen hem een ‘gebiedsverbod’ op te leggen. Serieus, Wietze is een leuke DJ met mooie muziek, heerlijk ontspannen om naar te luisteren. Hij is belangrijk voor Zwolle en ik vind hem een ambassadeur voor de stad. Hij is er ook trots op en weet de stad goed neer te zetten.”

3.Jacco Vonhof. “Ik heb diep respect voor wat hij doet voor het MKB. Een man die de benen uit zijn lijf loopt. Voor de stad maar ook voor het MKB kunnen wij ons geen betere vertegenwoordiger bedenken. Begin dit jaar heb ik intensief contact met hem gehad omdat wij beiden vonden dat het kabinet de corona regels moest laten vieren. De spanning in de samenleving, ook lokaal, werd steeds hoger. Mensen hielden het niet meer, de horeca was ten einde raad. Vonhof heeft zich op alle niveaus ingezet. Gelukkig hebben wij wel een mooie zomer gehad en konden ondernemers weer gaan opbouwen.”

4. Jonnie & Thérèse. “Geweldige mensen en ‘still going strong’. Blijven maar prijzen winnen, breiden de markt uit – denk aan Brasserie Jansen – en wat ik zo mooi vind is dat zij jonge mensen opleiden tot pure vaklieden. Een kweekvijver voor jong talent. Ik herinner mij een warme zomeravond bij Brassboer. Wij hebben daar in een mooie sfeer heerlijk en lang getafeld. Wat de Librije betreft, dat is eten in een soort nieuwe dimensie. Je ervaart iets heel bijzonders, een beleving.”

5. Typhoon. “Een fijne vent. Groots en stabiel. Hij is heel betrokken bij de stad maar ook hoe hij in het leven staat. Toen ik deze foto zag moest ik direct aan het Bevrijdingsfestival Overijssel (BFO) denken. Hij was de slotact, ik was erbij, wat een waanzinnig feest. Voor mij als burgemeester de eerste keer met zoveel mensen en prachtig zomerweer. Super!”

6. Cankut Ercan. “Hij is namens Volt nieuw in onze gemeenteraad, net als de Partij voor de Dieren met twee zetels. Cankut zie ik, ik hoor hem en hij is nadrukkelijk op een positieve manier aanwezig. Kritisch maar constructief en met een brede kijk op de wereld. Dat past in het huidige tijdsbeeld. Ik complimenteer hem altijd met de prachtige pakken die hij draagt. Met de gemeenteraad zijn wij anderhalve dag wezen retraiten op de hei. Daarbij hebben Cankut en ik elkaars guilty pleasures gedeeld tijdens een interview. Dan wil jij graag weten wat die pleziertjes waren maar dat vertel ik niet. Een gewaardeerd raadslid.”

7.Theo Runhaar. “Ik heb hem zojuist nog begroet; hij is van de binnenstad, van de horeca en ik kom hem regelmatig tegen. Als oud-voorzitter van de Koninklijke Horeca Nederland (KHN) regio Zwolle wist hij tijdens die moeilijke coronaperiode de ‘kikkers in de kruiwagen’ weten te houden. Iedereen zit er anders in, heeft zo zijn eigen wensen maar Theo weet dat goed bij elkaar te brengen en had ook zorg voor genoeg diversiteit in het aanbod. Wij zijn als gemeentebestuur blij met de horeca, het zorgt voor dynamiek en levendigheid in de stad. Het maakt de stad ook aantrekkelijk maar je moet wel tot afstemming met elkaar komen. Belangrijk hierbij is of je als horeca in staat bent om nieuwe concepten te bedenken. Jaffa Jaffa is bijvoorbeeld een heel mooi nieuw concept. Mensen hebben behoefte aan andere eetstijlen, dat zie je ook aan de randen van de stad (Assendorp). Ik ben weliswaar een vleeseter maar laat mij graag verrassen met vegetarisch of veganistisch. Daar sta ik open voor.”

8. Heer en mevrouw Meijer-Kasperink. “Het was in november dat ik bij dit jubilerende bruidspaar op huisbezoek ging. Zij waren 60 jaar getrouwd, wonen op een mooie plek in de Nachtegaalstraat. Die thuisgesprekken vind ik heel leuk om te doen. Ook belangrijk voor mij om te horen wat er in de stad leeft. In coronatijd heb ik dat heel erg gemist. Ik vond dat vervelend, voelde me ook een beetje ongelukkig, ik had er last van. Ik herinner mij ook een bruidspaar aan de Brink, een ondernemersfamilie. Bij hen hoorde ik wat mensen beleven als de stad groter wordt. Zij vinden dat mooi maar zeggen ook dat het een beetje dorps mag blijven.”

9.Thomas Vlieger. “Diep respect voor hem want hij wordt omringd door een bouwput. Zijn brasserie, deze locatie, is zo ontzettend mooi. Ik ben hier een aantal keren geweest. De jaarlijkse avond met brandweermedewerkers hebben wij hier in de tuin gevierd. Eigenlijk kan deze locatie alleen maar mooier worden.”

10.Peter Vader. “Met hem heb ik samen de campagne gedaan om te gaan stemmen. Samen in een oldtimer met speakers door de stad. Vader kondigde mij aan, ik riep de mensen op om vooral te gaan stemmen. De rol van stadsomroeper en de wijze waarop Peter het doet, heeft een functie. Hij doet het met een knipoog en passend in het tijdsbeeld. Maar met de traditionele stadsomroeper heb ik niet zoveel op. Digitaal misschien? Dan heb je het meer over de wijze van communiceren met de burger. Daar zijn meerdere platforms voor zoals de Swollenaer en RTV Focus en natuurlijk onze eigen media. Het bijzondere van Peter is dat hij mensen in beweging krijgt en, hij weet ook alles.”

11. Sjoerd-Jan Feenstra. “Afgelopen week met hem koffiegedronken om even bij te praten. Hij heeft een pittig jaar achter de rug. De dubbele moord in zijn zaak was de meest afschuwelijke gebeurtenis die je maar kunt bedenken. McDonalds wereldwijd had zoiets nog niet meegemaakt. Er zijn nog steeds een aantal mensen die nazorg krijgen. Met Sjoerd-Jan gaat het gelukkig goed. Het is een man met een constructieve visie op de stad en regio en heel maatschappelijk betrokken.”

12.Marc Schulte. “Prins Libra, die naam heb ik nog onthouden. Carnaval zit niet in mijn genen en ik kijk er met verwondering naar maar de zittingsavond de elfde van de elfde heb ik als een hele leuke avond ervaren. Ik merkte de spanning in de zaal: wie wordt de nieuwe Stadsprins in een jubileumjaar? Datzelfde gevoel leefde ook binnen het college. Op dit moment zijn de voorbereidingen in volle gang hoe het college zich tijdens Sassendonk gaat presenteren. Wij zijn er nog niet uit.”

13. Linda Tiesma en Rowen van Drogen. “Ons nieuwe Nachtburgemeesters duo. Een jonge generatie 30’ers, ik heb ze nog niet ontmoet (afgelopen zaterdag zijn ze officieel geïnaugureerd) maar de afspraak is al gemaakt. Wat ik heb gehoord willen zij er echt iets van maken en hebben al thema’s die ze met mij willen bespreken. Leuke van de nieuwe generatie is dat ik die verjonging ook binnen de gemeenteraad zie. Met zelfs meer vrouwen dan mannen, een mooie ontwikkeling.”

14. ivo de Lange. “Dan denk ik aan Herman Brood. Ik heb bij Ivo meerdere keren een koffie gedronken. Hij weet veel van de stad, hoe de hazen lopen en in die zin is hij belangrijk. Hij doet alles op zijn manier, ook een beetje eigenwijs maar hij kan het en dit soort mensen hebben wij heel hard nodig. Met hen voeg je iets toe aan de stad. Zijn HB Museum vind ik niet alleen mooi, ook belangrijk. Loop je erlangs dan zie je altijd mensen binnen.”

15. De Zwolse vlag. “Ik heb ‘m thuis maar heb geen vlaggenmast. Hij hangt ook gewoon goed, niet omgekeerd. Ik stoor mij mateloos aan een omgekeerde vlag. Ik ben trots op de Zwolse vlag en probeer als burgervader in moeilijke tijden te zorgen voor een veilige samenleving en om de stad verder te brengen. Zorg dat er een agenda voor de toekomst is, wat komt er op ons af en hoe vertalen wij dat naar acties. Denk aan woningbouw, ontwikkeling binnenstad, verduurzamen, energiebehoefte, circulariteit en het afvalbeleid. Dat laatste durf ik bijna niet te benoemen. Natuurlijk gaat het ook over geld maar het gaat vooral om de diepere gedachte erachter. Hoe krijgen wij minder afvalstoffen, hoe maken wij nieuwe grondstoffen. Plastic moet je recyclen, gft moet je apart ophalen. Behoudens de moorden in de McDonalds en recent een steekpartij in Holtenbroek is er sprake van een stabiel veilig jaar in Zwolle. Ik wil dat mensen zich hier veilig voelen, dat vrouwen ook ’s avonds over straat kunnen lopen, dat kinderen op de fiets naar de sportvereniging kunnen. Zo’n stad, daar horen wij in te leven. De stad groeit, ik hoop dat we de gemoedelijkheid en dat dorpse karakter ook vast kunnen houden. Zwolle is een sociale stad en staat voor gemoedelijkheid.”

Met speciale dank aan de gastvrijheid van Brasserie het Vliegerhuys

“Ik vind het tijd worden dat het hier wordt opgeknapt. Dit was geen mooi deel van de stad met uitzondering van het Vliegerhuys. Het geeft voor hen nu wel een overlast maar deze vernieuwingsimpuls betekent dat er nieuwe iconen aan de stad worden toegevoegd. Het Fraterhuys kan zo’n nieuw icoon worden”, aldus Snijders

Gerard Meijeringh

Afbeelding
Verschillende verkeersmaatregelen op zaterdag 2 maart vanwege Ster van Zwolle en betoging Algemeen 10 uur geleden
Floris Meijers
Minioren SWOL 1894 excelleren op NK Sport Ingezonden 11 uur geleden
Afbeelding
Gewaagd project in voormalig provinciehuis verdient de Pluim Algemeen 11 uur geleden