Scheidend Nachtburgemeester van Zwolle Jeroen van Doornik met het opvolgers duo Linda Tiesma en Rowan van Drogen.
© Pedro Sluiter Foto
Scheidend Nachtburgemeester van Zwolle Jeroen van Doornik met het opvolgers duo Linda Tiesma en Rowan van Drogen. © Pedro Sluiter Foto Foto: Pedro Sluiter

Deze dames gaan als duobaan over de Zwolse nacht regeren

· leestijd 2 minuten Algemeen

(door Peter de Jong)

Met de komst van de wintertijd vindt in Zwolle een machtswisseling plaats: de huidige Nachtburgemeester Jeroen van Doornik treedt af en maakt plaats voor Linda Tiesma en Rowan van Drogen. De beide dames gaan de functie van Nachtburgemeester in een duobaan vervullen. De verwachtingen zijn hoog gespannen.

Na ruim zeven jaar hangt Van Doornik zijn ambtsketting aan de bekende wilgen. Niet dat hij uitgekeken is op de prachtige baan van Nachtburgemeester maar andere werkzaamheden nemen te veel tijd in beslag. Van Doornik’s partner Lina heeft de huidige Nachtburgemeester van Zwolle altijd gesteund maar met zijn aftreden komt er ook meer tijd vrij voor privéaangelegenheden. “Dat is ook fijn”, laat Van Doornik weten.

De functie van een Zwolse Nachtburgemeester werd zo’n acht jaar geleden in het leven geroepen door Martijn Hese, oprichter van de Partij voor Cultuur (PVC) en initiator van ludieke politieke events. De benoeming van Van Doornik tot Nacht burgemeester was een volledige eenmansactie van Hese die daar destijds een prima verklaring voor had. “Er zijn zo verschrikkelijk veel verkiezingen, je hoeft de televisie maar aan te zetten en je kunt op elke scheet stemmen zonder dat je hem geroken hebt.”

Geuzennaam

Zwolle weet inmiddels dat de Nachtburgemeester meer is dan een geuzennaam. De afgelopen zeven jaar is Van Doornik steeds meer en beter zichtbaar geworden in de stad. Hij praat mee bij diverse overlegorganen, komt met acties, soms ludiek, is aanwezig in de horeca en zichtbaar binnen culturele stromingen. Een van de vele hoogtepunten is het naar Zwolle halen van het Internationale Nachtburgemeester Congres in 2015. Ook de benoeming van Anja Louwerse, de toenmalige uitbater van café de Livingroom, in 2016 tot de eerste Zwolse Nachtbarones kwam uit de koker van Van Doornik in samenwerking met de PVC.

Kroegtijgers

Dat Van Doornik zijn functie gaat overdragen aan twee Zwolse dames, volgens Van Doornik ook twee kroegtijgers, kwam als een toevalligheid uit de lucht vallen. “Mijn overbuurman, ook kunstenaar, nam deel aan een Open Dag. Daar liep toevallig ene Linda met wie ik in gesprek kwam en tijdens dat gesprek liet ik mij ontvallen dat ik met de gedachte speelde om te stoppen met het Nachtburgemeesterschap. Zij was wel geïnteresseerd om mij op te volgen, maar wilde die functie liever in een duobaan vervullen. Met Rowan kwam ik in gesprek bij café de Gezelligheid. Ook zij was geïnteresseer,d maar wilde de functie als tandem gaan invullen. Later hebben Linda, Rowan en ik meerdere gesprekken gehad, waarbij gezamenlijk de film Wakers is bekeken. Hun enthousiasme bleef. Voor mij een goed moment om de knoop door te hakken. Ik stop, zij worden mijn opvolgers. Twee dames, veel nieuw elan en boordevol energie,” aldus Van Doornik.

Popie-Jopie

Van Doornik stopt dus met een goed gevoel. “Nee, niet na mij de zondvloed. Het komende jaar blijf ik, weliswaar op de achtergrond, meelopen om hen te adviseren. Ik heb de functie altijd met veel integriteit bekleed, geen ‘popie-Jopie’ gedrag maar altijd oprecht. Er zijn meerdere steden in Nederland waarbij de Nachtburgemeester een duobaan is. Het werkt. Terugkijkend op die zeven jaar zeg ik, mijn leven is veranderd, zo ken je iedereen. Deze baan is het verschil van dag en nacht.”

In De Swollenaer van komende woensdag een gesprek met Linda Tiesma en Rowan van Drogen

Gerard Meijeringh

Afbeelding
Meisje Djamila debuteert met kinderboek en zorgt voor lange rij bij Boekhandel Van der Velde Algemeen 10 uur geleden
Wethouder Rots en gedeputeerde Dadema (l) nemen de fietsstraat in gebruik.
Fietsstraat Wijhe-Zwolle officieel geopend, maar zorgen over fietsveiligheid blijven Algemeen 10 uur geleden
Afbeelding
GMZ wil elk jaar bevrijdingsconcert brengen op de dag van de Zwolse bevrijding Algemeen 11 uur geleden