Afbeelding
Foto: stockfoto

Celstraf geëist tegen man die vriendin verkracht zou hebben

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE (JPZ) – Na het beëindigen van de relatie deed een vrouw eind 2019 aangifte van verkrachting door haar toenmalige vriend. Deze 30-jarige man hoorde dinsdag 30 maanden cel tegen zich eisen.

In augustus 2019 hebben de twee een lang gesprek via WhatsApp. ‘’Je hebt seks met me gehad, terwijl ik dat niet wou’’, appt zij aan hem. “Het spijt me, dat had ik niet moeten doen’’, reageerde hij. Erkende hij zo dat hij haar verkracht had? Nee, dat ging heel ergens ander over, zei Daniël B. dinsdag tegen de rechters. “Ik heb haar nooit verkracht. Het is niet waar.’’ 

In oktober 2019 stapte ze naar de politie met het verhaal dat ze in haar relatie met Daniël zes keer verkracht is. Ze herinnerde zich een keer in de ochtend toen hij probeerde haar broek naar beneden te trekken. ‘’Hij had me ook vast bij de polsen. Hij had een dode blik in zijn ogen.’’ Ze zei dat ze dit niet wilde, maar hij ging door, verklaarde ze.

Slechts een keer zei ze ‘nee’ op de vraag of ze seks wilde, legde Daniël zijn kant van het verhaal uit. Dat accepteerde hij, maar hij werd toch boos. “Omdat ze niet wilde praten. Ik snapte daar niks van. Ik wilde weten wat er aan de hand was.’’ Ze woonden destijds bij de JP Van den Bentstichting in Zwolle. In het ‘kortverblijfhuis’ biedt deze stichting mensen tijdelijk onderdak en hulp. Haar begeleidster herinnerde zich Daniël vooral als een zeer op seks beluste man. Daniël stond op een dag op de slaapkamer van een andere cliënt en zei dat hij seks met haar wilde. Ze was een uur lang bezig hem uit haar slaapkamer te krijgen. “Ik ben niet op haar slaapkamer geweest, zei Daniël over dat voorval. “Ik heb in een dronken bui wel gezegd dat ik seks met haar wilde. Dat had ik niet moeten zeggen”, wuifde hij dit voorval weg.

Dat verhaal bevestigt het door het slachtoffer geschetste beeld van Daniël, zei de officier van justitie. Hij gaf wel aan onvoldoende bewijs te hebben voor vijf mogelijke gevallen van verkrachting. Eén verkrachting valt wel te bewijzen. De latere appjes spreken boekdelen, zei de officier. “Zij schrijft ‘vieze verkrachter die je bent’ en hij reageert binnen een minuut met ‘ik weet dat ik fout ben’. Dat gaat allemaal over de seks tegen haar zin.’’ Dat Daniël suggereerde dat die berichten door iemand anders met zijn telefoon zijn verstuurd, vond de officier maar onzin.

Advocaat Petralijn Hellinga verzocht om vrijspraak. De officier had niet de originele appjes, maar baseert zich op een tekstdocument dat het slachtoffer gemaakt zou hebben van de appjes. In zo’n document kun je wijzigingen aanbrengen, zei de raadsvrouw, en dus moet dat als bewijs worden uitgesloten.

De uitspraak volgt op 14 februari.

Gerard Meijeringh