Afbeelding
Foto: stockfoto

Halfjaar cel voor Zwollenaar die zijn hond verzoop

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE (JPZ) – Een 53-jarige man uit Zwolle is vrijdag veroordeeld tot een halfjaar cel voor het doden van een hond. Het dier werd op 3 juni 2021 uit het Zwolle-IJsselkanaal gevist met beide voorpoten aan elkaar vastgebonden.

‘’Bij de beesten af’’, zo omschreef de officier van justitie het strafdossier. Vergelijkbare reacties kwamen los op social media toen de politie begin juni 2021 de vondst van de dode hond bekendmaakte. De vechthond werd uit het Zwolle-IJsselkanaal gevist en was duidelijk verdronken. Een lange zoektocht van de politie begon naar de daders. De 53-jarige Martin W. wilde van zijn hond af, zo vertelde Alex van E. (37) de politierechter in Zwolle vrijdag. Het dierenasiel wilde vechthond Level niet. Van E. wilde het dier wel, maar dat gunde W. hem dan weer niet. De hond zou niet goed terechtkomen bij zijn dakloze maat. Kennelijk had W. al iets anders bedacht toen de twee op 31 mei 2021 een lange wandeling met Level maakten. ‘’Ik dacht al, waarom lopen we zo ver?’’ herinnerde Van E. zich die dag nog. Ze waren allebei dronken, dat wist hij ook nog.

Eenmaal bij het Zwarte Water aangekomen pakte W. kennelijk een tie-rip uit zijn zak, bond die stevig om de voorpoten van de hond, tilde het beest op en wierp hem in de rivier. Ingrijpen durfde Van E. niet. ‘’Ik was bang voor hem.’’

Volgens de officier van justitie heeft de politie flink werk moeten verzetten om de twee te achterhalen. De echte ‘klapper’ kwam met het afgeluisterde gesprek in de twee in het politiebusje, zei de officier van justitie. W. had eerder ontkend en kwam daarna met het verhaal dat een boer achter de dood van de hond zat. Pas in het busje bekende hij de dader te zijn, zei de officier van justitie. Hij eiste een halfjaar cel tegen W. voor het doden van de hond en 2 maanden cel tegen Van E. voor het niet tegenhouden van zijn toenmalige maat.

Had Van E. dan niet achter de hond aan in het water kunnen springen? Zijn raadsvrouw Caroline Pronk benadrukte dat het hier om een vechthond ging die gemeen gedrag vertoonde. Bovendien kan een sprong in de rivier gevaarlijk zijn. Ze vroeg om vrijspraak want wat viel Alex nou te verwijten?

‘’Onnoemelijk wreed’’ noemde de rechter het handelen van W. Ze volgde de officier in zijn eis. Van E. kreeg een voorwaardelijke taakstraf van 20 uur omdat zijn rol beduidend kleiner was.

Gerard Meijeringh