Afbeelding
Foto: Unsplash

Raad van State akkoord met plan dijkversterking rond Zwolle

Algemeen

DEN HAAG - Het waterschap Drents Overijsselse Delta kan beginnen met de dijkversterking rond Zwolle. De Raad van State gaf daarvoor vandaag toestemming na het verwerpen van de bezwaren van enkele belanghebbenden. Het gaat om de dijkversterking ten zuiden en ten oosten van het Zwarte Water tussen de Spooldersluis in Zwolle en de Vecht tot aan Vilsteren. Daarmee wordt de stad Zwolle en het achterland beschermd tegen overstroming vanuit de IJsseldelta. De dijkversterking is volgens het waterschap noodzakelijk, omdat die op sommige punten tekortschiet.

De eigenaren van een pand aan de Burgemeester Roelenweg en de eigenaar van een perceel aan de Gasthuisdijk maakten bezwaar bij de Raad van State. De pandeigenaren vinden dat het projectplan niet goed aansluit bij het plan om de historische binnenstad te verbinden met het nationale landschap IJsseldelta. Dat moet gebeuren door de oevers van het Zwartewater toegankelijk te maken voor fietsers en wandelaars. Het dijkversterkingsplan houdt volgens de pandeigenaren onvoldoende rekening met de ontwikkeling van de zogeheten Zwartewaterboulevard.

Maar volgens de Raad wordt het toegankelijk en aantrekkelijk maken van de dijk geregeld in een apart inrichtingsplan voor de Zwartewaterboulevard. Dat hoeft dus niet te worden geregeld in een dijkversterkingsplan. Bovendien is volgens de Raad daar wel rekening mee gehouden. Op de kruin van de dijk is ruimte opgenomen voor de wandelverbinding langs het Zwarte Water.

De eigenaar van het perceel aan de Gasthuisdijk klaagt dat zijn perceel buitendijks blijft liggen. Daardoor worden volgens hem de bouwmogelijkheden op zijn terrein beperkt. De Raad van State oordeelt dat het waterschap terecht het perceel buitendijks laat liggen. Om de dijk om het perceel heen te leggen zodat het wel binnendijks komt te liggen, moet een damwand van 43 meter worden geslagen. Dat kost minstens 330.000 euro, aldus de Raad.

Gerard Meijeringh

Afbeelding
Kwazt! Samen werken aan bestaanszekerheid Algemeen 20 apr, 15:34
Trots tonen de kinderen met initiatiefnemer Jolan Van de Waeter (derde van rechts) hun zelfgemaakte huis.
Eindpresentatie Cultuur in de Wijk in Holtenbroek; kinderen bouwen met Abby D. aan een kleurrijk huis Algemeen 20 apr, 12:56
Afbeelding
Nieuwe Fraterhuis Talks over het ambacht achter de film door Jasper Rietman Algemeen 20 apr, 09:55
Afbeelding
Isala doet onderzoek naar Porfyrie: 'Soms lopen mensen jarenlang rond met ernstige klachten' Partnerbijdrages 19 apr, 20:44
Afbeelding
Zeeuwse rockband Racoon geeft extra optreden in Hedon Algemeen 19 apr, 17:33
Afbeelding
Meisje Djamila debuteert met kinderboek en zorgt voor lange rij bij Boekhandel Van der Velde Algemeen 19 apr, 17:14