Afbeelding
Foto: Hans Smit

Herinrichting Stinspark nu daadwerkelijk begonnen

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE - De herinrichting van het Stinspark is nu echt van start gegaan. Dinsdag is een start gemaakt met het verplaatsen van 24 iepen.

Eigenlijk zou de herinrichting al in september vorig jaar beginnen. Symbolisch ging toen de eerste schep de grond in, maar vervolgens werden de werkzaamheden uitgesteld door een de stikstofuitspraak van de Raad van State. Na extra onderzoek bleek vervolgens dat de werkzaamheden in het park niet voor extra stikstofuitstoot zorgen op het dichtbij gelegen Natura 2000-gebied, waarna er groen licht werd gegeven voor de herinrichting.

Die is dus dinsdag echt van start gegaan met het verplaatsen van 24 iepen. Een speciale bomenverplantmachine pakt één voor één de bomen met een grote kluit voorzichtig uit de grond waardoor de wortels zo min mogelijk worden beschadigd. De voorbereidingen voor het verplanten zijn al genomen, zodat de boom meteen door kan naar de nieuwe plek elders in het park. Het is qua tijd nog precies binnen het boomplantseizoen. Na het verplanten krijgen de bomen nog drie jaar nazorg.

Met Zwolle Groenstad is afgesproken dat de bomen met een goede levensverwachting een andere plek krijgen in het park. “De minder vitale bomen worden gekapt. Hier komen nieuwe bomen voor terug. Zo blijven gezonde bomen behouden voor het park en de wijk en houden we de biodiversiteit in stand. Het Stinspark belooft een prachtig groen park te worden”, zo laat de gemeente weten.

Het Stinspark ligt op de locatie waar vroeger Kasteel Voorst stond. Het terrein is een archeologisch rijksmonument. Het enige in Zwolle. Na het verplanten van de bomen, kan binnenkort het archeologisch onderzoek beginnen. Op het terrein verrijst een compleet nieuw park.
Gerard Meijeringh