Karel van Laere bij zijn videokunstwerk in het Hoogkoor.
Karel van Laere bij zijn videokunstwerk in het Hoogkoor. Foto: Peter van Til

Twee talentvolle videokunstenaars tonen hun werk in het Academiehuis

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE - De expositie ‘Broos’ van Karel van Laere en Charlotte Lagro is momenteel te zien in het Hoogkoor van Academiehuis Grote Kerk. “Bezoekers worden geraakt door de kwetsbaarheid van het menselijk bestaan, dat wordt uitgebeeld in de videokunst van beide kunstenaars”, aldus Academiehuis Grote Kerk.

“Van Laere toont op indrukwekkende wijze hoe we afhankelijk zijn geworden van systemen en machines. Zijn performance en filmwerk tonen de hulpeloosheid en eenzaamheid van de mens in het Nederlandse en Taiwanese stedelijke en industriële landschap.” Sommige toeschouwers voelen zich hierdoor ongemakkelijk en ervaren de kwetsbaarheid bijna fysiek en verklaarden geraakt te worden door de hulpeloosheid en eenzaamheid van deze man.

Het werk roept de behoefte aan reflectie op en heeft geleid tot gesprekken tussen bezoekers en suppoosten van het Academiehuis over de vraag of en hoe men moet ingrijpen wanneer men een kwetsbaar persoon op straat ziet liggen.
De installatie van Lagro laat zien hoe diepzeeduikers afhankelijk zijn van een dikke voedingskabel voor hun communicatie, zuurstof en licht. De kabel ligt zwaar en moeilijk hanteerbaar op de vloer van het Hoogkoor, maar wordt in de video een soepele levensader die onmisbaar is voor de duikers. De kwetsbaarheid wordt duidelijk: als er iets misgaat, gaat het vreselijk mis.

“De kunstenaars weten echter ook luchtigheid in hun werk te brengen, zoals de hilarische momenten in de sleepactie van Van Laere en het gebruik van de levensbelangrijke kabel om touwtje mee te springen en plezier te maken in Lagro’s werk.”
De expositie is tot eind maart te bezichtigen en maakt deel uit van een programma dat kunst van regionale en nationale kunstenaars in een monumentale omgeving toont. Bezoekers uit binnen- en buitenland zijn al verrast door de beelden en worden zich bewust van hun eigen kwetsbaarheid.

De expositie Broos loopt tot en met 26 maart.Gerard Meijeringh

Afbeelding
Regien Courtz neemt afscheid als raadslid en geeft het stokje door aan Jos Lippmann Algemeen 5 uur geleden
Afbeelding
Afscheid met een 'gouden randje' van een trouwe klant bij Autobedrijf Bert Wieten Partnerbijdrages 6 uur geleden
Afbeelding
Waterleiding springt in Celestraat; wateroverlast in verschillende straten in Assendorp 112 16 uur geleden

Abonneer gratis

op de digitale krant en ontvang
deze wekelijk in je mailbox.