Afbeelding
Foto: Aangeleverd

Fraterhuis Academie over het minimalisme door Michiel Knaven

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE - De Fraterhuis Academie vindt op zaterdag 26 november plaats van 11.00 tot 13.00 uur met het thema ‘van minimaal tot minimal’ door de Zwolse fotograaf Michiel Knaven. Binnen alle kunsten zijn er bewegingen die uitgaan van het minimale. In dit college wordt onderzocht wat dat minimale is met voorbeelden uit de film, fotografie, beeldende kunst en de muziek.??

Binnen alle kunsten zijn er bewegingen die uitgaan van het minimale. In de filmkunst is dat het minimalisme met filmmakers als Robert Bresson en Yasujiro Ozu. Maar ook Steven Spielberg gebruikte minimalistische technieken in bijvoorbeeld de film Duel. 

In de fotografie is het een veel gebruikte vorm die meer in de richting van abstraheren gaat. En natuurlijk is er de nul-beweging in de beeldende kunst met Jan Schoonhoven en in de muziek componisten als Steve Reich en John Adams. 

In dit college onderzoeken we wat dat minimale is met voorbeelden uit de film, fotografie, beeldende kunst en de muziek. Staat minimaal voor abstract? Is minimaal een manier om tot de kern door te dringen bij het creëren van een kunstwerk? Ligt de bron in Japan bij zen of in de uitspraak van Goethe: “In der Beschränkung zeigt sich erst der Meister.” 

Michiel Knaven neemt filmliefhebbers graag mee in deze zoektocht.? Hij is beeldend kunstenaar, fotograaf en violist. Hij verzorgt cursussen bij het Centrum voor de Fotografie in Zwolle.?

Vrienden van het Fraterhuis betalen 10 euro, de reguliere entreeprijs bedraagt 16 euro. De prijzen zijn inclusief collegetoebehoren. Kaarten zijn online te koop of aan de kassabalie van het Fraterhuis. Zowel in de voorverkoop als voorafgaand aan de activiteit. ?

De Fraterhuis Academie is dé plek waar filmliefhebbers wat kunnen opsteken over binnen- en buitenlandse filmcultuur. Het Fraterhuis nodigt filmkenners uit om in onze filmzalen college te komen geven over aspecten uit de rijke filmgeschiedenis en cinematografische actualiteit. De Fraterhuis Academie is het onderwijsinstituut van het Fraterhuis. De colleges worden doorgaans gegeven in het Celekwartier, in het hart van de historische binnenstad van Zwolle. Colleges vinden in de regel plaats vanaf einde zaterdagochtend, inclusief collegetoebehoren.?

Gerard Meijeringh

Afbeelding
Dahliastekkenverkoop op 25 mei bij Rondom de Peperbus; maar liefst 65 soorten Algemeen 2 uur geleden
Afbeelding
Brand in frituurpan zorgt voor flink wat schade in keuken bij restaurant Silk Sushi & Asian Dining Algemeen 4 uur geleden
Relámpago Trio
Student zet eigen festival op Nieuws Ingezonden 4 uur geleden