Vlnr: Monique Schuttenbeld, Nick Dokman en Rowan van Drogen.
Vlnr: Monique Schuttenbeld, Nick Dokman en Rowan van Drogen. Foto: Aangeleverd

Monumentaal pand aan de Luttekestraat geheel gasloos

Algemeen

ZWOLLE - In hartje Zwolle, aan de Luttekestraat 35, staat een oorspronkelijk bankgebouw en voormalig politiebureau. Het gebouw ligt aan een van de entrees van de Zwolse binnenstad. In 2019 heeft de gemeente een openbare uitvraag gedaan om met een plan te komen om deze locatie aantrekkelijker en levendiger te maken voor de bewoners en de bezoekers van de stad. Het plan van Hostel & Bar De Basis kwam als beste uit de bus. “Het vernieuwende concept met Bennies in de Basis en de experimentele functie van een hostel waren doorslaggevend en passend bij de culturele ambities van de stad”, aldus de gemeente. 

De jonge ondernemers Rowan van Drogen en Nick Dokman zijn heel enthousiast over deze plek hebben samen met de gemeente Zwolle de plannen uitgewerkt. Afgelopen week was de overdracht van de gemeente Zwolle, waarbij teruggekeken werd op een intensief en mooi proces. Wethouder Monique Schuttenbeld: “Het is super om te zien dat jonge bevlogen ondernemers een vernieuwend concept neerzetten in het Stadshart.”

Een herbestemming is ook het moment om een stap te zetten op gebied van energiebesparing en daarmee het pand klaar te maken voor de toekomst. De prachtige trap met de lichtstraten is behouden en verduurzaamd. Van de voormalige politiecellen zijn nu de toiletten gemaakt. En met de creativiteit van de horecamensen is het gelukt om de keuken all-electric te maken. Verder zijn de vloer, gevel en het dak geïsoleerd en wordt het pand verwarmd met een warmtepomp en is een gebalanceerde ventilatie toegepast.

Dit monument is een van de weinige en waarschijnlijk zelfs het enige gasloze monument in Zwolle. Een nieuwe functie met jonge ondernemers in een oud gebouw met prachtige authentieke details is een aanwinst voor het Museumkwartier en de binnenstad.
Officiële openingOp 1 april 2023 gaan de deuren van het eerste hostel in Zwolle open. Meer informatie over de officiële opening volgt via de social media kanalen van Hostel & Bar De Basis.

Afbeelding

Gerard Meijeringh