Afbeelding

Gapend gat

· leestijd 1 minuut Algemeen

Zo’n vijftienhonderd supporters kunnen komende vrijdag niet hun blauwwitte favorieten aanmoedigen in ons stadion. Een leeg gat zal gapen op de Noord tribune van PEC Zwolle. Als ik me daar op dit moment een voorstelling van maak, zie ik een gebit waarvan een voortand mist. Niet om aan te zien.

De KNVB heeft besloten dat drie vakken gesloten blijven vanwege aanhoudende trammelant. Bij de wedstrijd van vorig jaar tegen Eindhoven ging een aantal supporters te ver in hun pyroacties met rood gekleurde fakkels. Het leverde wel fantastische sfeer en dito plaatjes op, maar vuurwerk is verboden goed in stadions vanwege veiligheid.

Diplomatiek gezegd is dat buitengewoon vervelend. Voetballiefhebbers gebruiken andere woorden. Ze balen als stekkers, want de sfeer vrijdag in het stadion zal nooit dezelfde zijn. Voor voetbal, punten en een uitgelaten stemming ga je naar het stadion.

Omdat het niet de eerste keer is dat enkele supporters op Noord de voorschriften niet hebben nageleefd, haalt de KNVB grove maatregelen uit de voorraadkast. En alsof het grote gapende gat op Noord vrijdag nog niet genoeg is, wordt gedreigd met het spelen van een wedstrijd zonder publiek. Dat zou de wedstrijd kunnen zijn waarin we promoveren of kampioen worden. Een ramp voor heel voetbalminnend Zwolle en waarvan ik de gevolgen vrees.

Tienduizenden euro’s heeft de club al betaald voor het wangedrag van een klein deel op Noord, maar het helpt geen moer. De eigen lol wordt door een klein deel van deze ‘supporters’ voorrang gegeven boven het clubbelang. Het is : ‘Ikke, ikke, ikke en de rest kan stikken’. We leven in een tijd waar het draait om Ik.

Iedereen in het stadion is een voetballiefhebber. Er zijn fans bij wie naast de zorg voor het gezin PEC op de tweede plaats komt in hun bestaan. Die mensen en vele anderen worden keihard geraakt in hun clubliefde. Je zult directeur zijn van PEC en deze maatregel moeten uitvoeren. Dat levert flink veel grijs haar op. 

Toch denk ik dat de club nog veel harder moet optreden tegen dit soort ongein. Ik lees overal dat stadions volhangen met camera’s. Dan moet het niet moeilijk zijn de daders te herkennen, op te sporen en medogenloos aan te pakken. 

Treed onbuigzaam en rechtvaardig op, directie van PEC. Laat zien waar je voor staat. Haal de rotte appels uit de mand, voordat ze rest van het fruit aansteken en de ellende niet meer is te overzien.

Gerard Meijeringh