Afbeelding

Van de tribune: Nachtmerrie

· leestijd 1 minuut Algemeen

Dit wordt een stukje over PEC Zwolle dat ik eigenlijk niet wil schrijven. Ik wil schrijven over mijn persoonlijke beslommeringen over de mogelijke huldiging tijdens mijn vakantie in mei. Ik wil schrijven over de promotiekoorts die sinds vrijdagavond is verlengd.

Maar nu ik samen met meer dan 450 fanatieke supporters word weggezet als een misdadiger moet ik dit wel schrijven. Omdat ik ongewild in een nachtmerrieachtige situtatie Pasen heb gevierd. U leest het goed, op onder andere mijn twittertijdlijn ben ik voor misdadiger uitgemaakt.

De politie uit Eindhoven verspreidde een bericht over vechtpartijen in het bezoekersvak afgelopen vrijdag bij de wedstrijd Eindhoven tegen PEC Zwolle. Naderhand zouden Zwolle supporters kinderen in de buurt van het stadion hebben mishandeld.

Ik heb geen vechtpartij op de tribune in Eindhoven gezien. Alleen maar zingende en na afloop teleurgestelde supporters. De media dikken soms hun berichtgeving aan en nemen dit bericht klakkeloos over. Dat past goed in een week waar het aanstekerincident in de Rotterdamse Kuip naijlt en supportersuitingen onder een vergrootglas worden gelegd.

Confrontaties na de wedstrijd heb ik niet gezien. Daarover oordelen laat ik aan anderen over. Het supporterscollectief van PEC Zwolle liet tijdens de paasdagen een ander geluid horen. Ze spreken over een explosie van geweld, waarbij werd ingezet om de Zwolse ‘misdadigers’ zo snel mogelijk de bus in te krijgen. Deze explosie ontstond nadat er een handgemeen was geweest tussen wat PEC supporters en jongeren. Deze uitbarsting heb ik niet meegekregen. In onze bus 1 baalden we vooral over het onnodige verlies.

Al met al zorgde de commotie na afloop voor Kafkaïaanse paasdagen. Zo baal je op zaterdagmorgen nog van de uitgestelde promotie en word je ’s middags neergezet als misdadiger. Alsof je in een slechte film bent beland. De directie van mijn club reageerde twee keer en gaat de zaak deze week grondig uitzoeken. Geweld keurt de club af. Iedereen die mee was is bekend en er is geregistreerd wie in welke bus heeft gezeten.

PEC moet gasten die geweld gebruiken nooit meer mee laten gaan. Ze ongenadig straffen. Uiteraard om een statement af te geven, maar ook om een gebaar te maken naar de supporters die voor de gezelligheid en de wedstrijd komen. Wij maken ons zorgen dat we straks buiten Zwolle onze jongens niet meer kunnen aanmoedigen en toezingen. Dat we thuis op de bank voor de tv moeten gaan zitten. Wij zijn geen misdadigers. Wij zijn supporters van de mooiste club van Nederland.

Gerard Meijeringh

Uitzicht over de Wiessenbergsche kolk
Voorjaar in de IJsseluiterwaarden bij Hattem, wandelen rond de Wiessenbergsche Kolk Nieuws Ingezonden 17 uur geleden
Afbeelding
Gratis workshop Moodboard maken bij Creaclub Pierik Nieuws Ingezonden 19 uur geleden
Afbeelding
Productiehuis De Verhalenboot houdt twee minifestivals op 25 en 26 mei Algemeen 21 uur geleden