Afbeelding
Foto: Carry Premsela

Zwols initiatief Stichting Present in twintig jaar uitgegroeid tot 75 stichtingen in heel Nederland

· leestijd 2 minuten Algemeen

ZWOLLE - Maandag 10 april was het precies twintig jaar geleden dat er een stichting met een unieke werkwijze werd opgericht in Zwolle. Deze Stichting Present startte bij het aanbod van vrijwilligers in plaats van bij de hulpvraag. Vrijwilligers die van betekenis willen zijn voor mensen uit hun eigen stad, die in forse problemen verkeren. Afgelopen vrijdag werd dit gevierd met een jubileumbijeenkomst in de IJsseltoren.

De oprichters waren ervan overtuigd dat er minimaal net zo veel mensen moesten zijn die wilden helpen als mensen die hulp nodig hebben. Maar dat het ontbrak aan een verbindende schakel – of brug - tussen deze partijen. En zo ontstond Stichting Present Zwolle. 

Wat in 2003 begon met drie groepen die zich inzette met hun eigen aanbod, groeide uit tot een totaal van 636 groepen in 2022. De oprichters hadden gelijk. Er was en is duidelijk behoefte aan deze vorm van vrijwilligerswerk. Met deze 636 groepen kwam 19.000 uur aan vrijwillige inzet beschikbaar voor de Zwolse samenleving. Wat in Zwolle ontstond, is uitgegroeid tot een totaal van 75 stichtingen Present, verspreid door heel Nederland. Samen zijn zij goed voor 45.000 keer inzet van een vrijwilliger en ruim 170.000 uur aan vrijwilligerswerk in 2022.

Beginnen bij het aanbod

Wat Present uniek maakt, is dat zij begint bij het aanbod van tijd, hart en handen van vrijwilligers. Present vormt de brug tussen dit aanbod en de mensen die een ontoereikend sociaal netwerk, financiële krapte of gezondheidsproblemen hebben en die begeleid worden door de formele zorg (hulpverlening). Er wordt dus geen vrijwilliger gezocht bij een hulpvraag, Present werkt andersom. Bij het aanbod van de vrijwilliger zoekt Present een passende match. Via bemiddeling door Present helpen vrijwilligers bijvoorbeeld bij het opknappen van vervuilde huishoudens bij mensen met psychiatrische problemen. Maar ook tienermoeders worden bijvoorbeeld geholpen bij een verhuizing. Of er wordt een middagje gevist in de stadsgrachten samen met dak- en thuislozen.

Vrijwilligers die voor langere tijd van betekenis willen zijn, kunnen eveneens bij Stichting Present Zwolle terecht met hun aanbod. Bijvoorbeeld door wekelijks te wandelen met eenzame ouderen, of door maandelijks een gezond boodschappenpakket op maat langs te brengen bij een minimahuishouden. Voor vluchtelingen en statushouders slaat Stichting Present de brug tussen aanbod en vraag door wekelijks vier Klets&Koek bijeenkomsten te organiseren, waarbij ontmoeting en taal centraal staan. De vrijwilligers geven zelf aan hoe en hoe vaak zij willen helpen. Het team van Stichting Present Zwolle zorgt er vervolgens voor dat dit aanbod aan de juiste hulpvraag gekoppeld wordt. Zo ontstaan de mooiste verbindingen.

Aanvullend in sociaal domein

Zoals verwacht, bleek de formule van Present aanvullend te zijn op wat er al was in de stad. In het sociaal domein werkt de stichting inmiddels samen met ruim zestig maatschappelijke organisaties en met de andere collega-organisaties die vrijwilligers bemiddelen. Maar ook met de Zwolse kerken, circa vijftig (partner)-bedrijven en natuurlijk met de lokale overheid. In de afgelopen twintig jaar is Present in Zwolle uitgegroeid tot een netwerkorganisatie bij uitstek.

Noaberschap in modern jasje

De werkwijze van Present verbindt allerlei groeperingen in de samenleving aan elkaar en zorgt voor mooie ontmoetingen tussen mensen die elkaar anders niet zo snel zouden vinden.Doordat Present begint bij het aanbod, kan iedereen zich inzetten. Ook als je niet veel tijd te besteden hebt. Dat deze manier van werken succesvol is, blijkt wel uit het feit dat er ieder jaar méér vrijwilligers aanmelden bij Stichting Present Zwolle. Hiermee is de visie van de oprichters 20 jaar geleden uitgekomen: “het versterken van een beweging waarbij steeds meer mensen het vanzelfsprekend vinden om naar elkaar om te zien.”

Afbeelding
Afbeelding

Gerard Meijeringh

Afbeelding
'Zwolle deelt vakanties' wil iedereen een keer op vakantie laten gaan Algemeen 18 uur geleden
Afbeelding
Toeristenbelasting in Zwolle met 25 procent gestegen Algemeen 20 uur geleden
Afbeelding
Verschillende verkeersmaatregelen op zaterdag 2 maart vanwege Ster van Zwolle en betoging Algemeen 21 uur geleden
Afbeelding
Gewaagd project in voormalig provinciehuis verdient de Pluim Algemeen 22 uur geleden
Afbeelding
Raad van State: 'Tijdelijk afzien van handhaving PAS-melders mag, mits goed gemotiveerd' Algemeen 22 uur geleden
Afbeelding
Zangers gezocht voor Die Fledermaus.nu Algemeen 23 uur geleden